Zimski raspust tri nedelje

zimski_raspust530

Beograd – Osnovci i srednjoškolci u Srbiji imaće tri nedelje zimskog raspusta, ali će iduća školska godina trajati nedelju dana duže nego ova.

Nova školska godina počinje 2. septembra, prvo polugodište se završava 27. decembra, a drugo počinje 20. januara 2014, predviđeno je školskim kalendarom za 2013/2014. godinu.

Ni ove godine nema jesenjeg raspusta, pa će nakon zimskog, naredni odmor učenici imati na proleće – od 17. do 23. aprila 2014.

Đaci osmog razreda i maturanti gimnazija završavaju školu 30. maja, a potom se 6. juna raspuštaju učenici završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola. Učenici od prvog do sedmog razreda na odmor odlaze 13. juna, a srednjoškolci 20. juna.

U školi se praznuju radno, ali bez održavanja nastave – Sveti Sava i Vidovdan, dok su Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i Dan pobede – nastavni, izuzev kad padaju u nedelju.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembar će biti neradni, kao i 17. februar, jer Sretenje (Dan državnosti) pada u subotu i nedelju, 15. i 16. februara. Škole neće raditi ni za prvomajske praznike – 1. i 2. maja, koji padaju u četvrtak i petak.

Dan prosvetnih radnika se obeležava 8. novembra, ali radno.

Učenici i zaposleni pravoslavne veroispovesti imaju pravo da ne rade na dan krsne slave, pripadnici islamske zajednice na prvi dan Kurban Bajrama, a Jevreji na prvi dan Jom Kipura. Za pravoslavce i katolike neradni je i prvi dan Božića, dok se uskršnji praznici proslavljaju od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa.

Raspust u Vojvodini
Vojvođanske škole imaju nešto drugačiji kalendar, pa će đaci iz Pokrajine na zimskom raspustu biti od 24. decembra do 14. januara 2014, a na prolećnom kao i učenici u Srbiji – od 17. do 23. aprila.

Izvor Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>