http://www.unijasprs.org.rs/images/slike2013/osmaci------dru.jpg

Koja takmičenja donose poene osmacima?

Za upis u srednje škole ne računaju se bodovi sa takmičenja koja nisu u zvaničnom kalendaru Ministarstva prosvete. – Škole ne utiču na unos tih podataka.
Slanje podataka o smerovima srednjih škola koje su mali maturanti naveli u listama želja – iz osmoletki u bazu podataka i natrag – obeležiće vikend da bi u ponedeljak u matičnim osnovnim školama osmaci mogli da provere jesu li njihove želje sa papira bez greške prepisane u elektronsku bazu. Dan kasnije, 2. jula, unosiće se eventualne ispravke, a zvanične liste želja biće objavljene 3. jula.

Da je i deci i roditeljima jasno da se želje i mogućnosti ne podudaraju uvek ilustruje primer iz Leskovca:

– Leskovački đaci su razmišljali o tome da svi odlikaši i vukovci konkurišu u elitnim beogradskim školama da vide šta bi bio epilog takvog postupka, pošto sistem omogućava da deca iz svakog dela Srbije u listi želja navedu koju god školu žele – prepričali su nastavnici iz ovog grada.

Zaista, šta bi se dogodilo kada bi se svi vukovci prijavili za upis u svega nekoliko najpopularnijih škola? Izvesno je da ne bi svi mogli da budu primljeni. Otuda uveravanja nadležnih iz Republičke komisije da će u prvi razred srednje škole biti upisani svi osmaci koji su obavili malu maturu i naveli 20 opredeljenja u listi želja – nisu dovoljna da otklone bojazan đaka da uspeh koji nose iz osnovne neće biti dovoljan da im osigura mesto u srednjoj školi za kojom žude.

– U startu je u srednjim školama bilo oko 10.000 slobodnih mesta više nego budućih prvaka, navode nadležni da nas uteše. Ali kojih mesta, najverovatnije onih koja ne interesuju đake – kaže nastavnica jedne beogradske osnovne škole i majka svršenog osnovca.

Ona je jedna među ko zna koliko roditelja koji su tražeći detaljnija objašnjenja o načinu bodovanja učenika za upis u srednje škole od direktora osmoletki dobili precizan odgovor:

– Priznaje se uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda. Na to se dodaje 20, 18 ili 14 poena za prvo, drugo, treće mesto koje je osmak osvojio na međunarodnim takmičenjima. Za nagrade sa republičkih takmičenja u organizaciji prosvetne vlasti i stručnog društva za određeni predmet (srpski, strani jezik, istorija, matematika, fizika, hemija…) osmaci dobijaju osam bodova za prvo mesto, šest za drugo i četiri za osvojeno treće mesto.

Škole nemaju uticaja na bodove sa takmičenja koji se unose u bazu podataka niti na njihovu izmenu. Te poene centralnoj bazi dostavlja Ministarstvo prosvete, a na osnovu obaveštenja koje dobija od stručnih društava koja organizuju nadmetanja.

Kome se treba obratiti u slučaju da na primer na listi nisu navedeni poeni sa takmičenja na kojem je đak osmog razreda osvojio neko od prva tri mesta – direktori kažu – ne znaju, a priznaju da su kao potencijalni problem prepoznali zbrajanje poena sa takmičenja.

– Ne računaju se bodovi sa takmičenja koja nisu u zvaničnom kalendaru i mislim da je to u redu, jer mora da postoji neka granica. Na primer, iako su naši osmaci na upravo završenom međunarodnom Kupu Matematičke gimnazije u Beogradu osvojili prvo mesto iz matematike i fizike njima se taj uspeh ne može računati za upis u srednju školu ni ove godine niti narednih godina, sve dok kup ne bude zvanično uveden u kalendar takmičenja Ministarstva prosvete – razjasnio je Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

Bodovi sa nadmetanja biće vidljivi 7. jula

Ako su osmaci samoinicijativno išli na međunarodno ili domaće takmičenje, a da u tome nije obavešteno odgovarajuće stručno društvo koje organizuje nadmetanja iz kalendara takmičenja Ministarstva prosvete – onda se osvojene nagrade ne računaju za upis u srednje škole. Računaju se isključivo prvo, drugo i treće mesto sa takmičenja za učenike osmog razreda koja se nalaze u zvaničnom kalendaru – objasnili su za „Politiku” u Ministarstvu prosvete.

Pojasnili su da sa evidentiranjem ovih poena direktori škola nemaju nikakve veze, jer diplome koje su đaci zavredeli resornom ministarstvu šalju stručna društva.

Izvor: Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>