Malu maturu nije položilo 2.000 osmaka

maturu-nije-polozilo530

Završni ispit obavezan i u avgustu, a nadležni još ne znaju da li će se tada računati poeni sa testiranja

Oko 2.000 osmaka u junu nije položilo malu maturu, jer nisu izašli na polaganje testova iz srpskog i matematike. Svi oni će u avgustu morati da polažu završni ispit ukoliko žele da nastave školovanje, pošto je polaganje male mature obavezno. Međutim, nadležni još nisu odlučili da li će se računati poeni sa ovog testiranja, s obzirom na to da zbog krađe testova iz maternjeg jezika i matematike, rezultati male mature održane 17. i 19. juna nisu priznati, pa se deca upisuju u srednje škole na osnovu uspeha postignutoj u osnovnoj. I u avgustu će važiti pravilo da deca na testovima ne moraju da osvoje nijedan bod, sam izlazak na ispit značiće da su maturu – položili.

Liste želja oko 70.000 osmaka su predate, a sada će računar rasporediti đake u srednjoškolske klupe prema ukupnom broju poena i iskazanim opredeljenjima u listama želja.

Nadležni su zakazali u organizaciji ovogodišnje male mature, a da li će sve proći bez posledica po njih zavisiće i od toga da li će većina đaka uspeti da se upiše u željene škole.

Predstoje dva upisna kruga u julskom roku – prvi 8. i 9. jula, a drugi 12. jula. U srednje škole tada će se upisati isključivo osmaci koji su položili malu maturu, jer ona je obavezna za kraj osnovne škole i upisnica za nastavak školovanja u srednjoškolskim klupama – bez obzira na činjenicu da se ne računaju poeni sa završne provere znanja iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike.

Da li ista pravila važe za osmake koji iz zdravstvenih ili drugih opravdanih razloga nisu, kako nadležni vole da kažu, „pristupili” ispitu u junu nego ih čeka mala matura u avgustu, za koju se još ne zna kog da na će se održati.

– Oko 2.000 dece u ovom roku nije izašlo na završni ispit. Mala matura je obavezna i đaci moraju da je obave da bi završili osnovnu školu i dobili potvrdu da su stekli osnovno osmogodišnje obrazovanje. Imajući to u vidu i u avgustovskom roku izlazak na testiranje ostaje obavezan – objasnili su za „Politiku” u Ministarstvu prosvete.

Na pitanje da objasne da li će se u avgustu bodovati rezultati osmaka sa testova iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike, nadležni kažu da se još ne zna koji će se poeni tada uzimati u obzir za rangiranje učenika.

– Republička komisija za sprovođenje završnog ispita i upisa u srednje škole će zasedati u avgustovskom upisnom roku i tek tada će doneti odluku o načinu bodovanja učenika – preciziraju u resornom ministarstvu.

Pitali smo hoće li deca znati da li su im poeni sa mature važni za upis u srednje škole pre ili posle polaganja testova. Nadležni napominju: Konačna odluka o tome biće doneta posle testiranja.

Uvreženo mišljenje da će u avgustu osmaci moći da konkurišu za upis samo u srednjim školama u kojima bude ostalo slobodnih mesta, prosvetna vlast opovrgava tvrdnjom da će osmaci moći da se upišu u bilo koju školu, ali da će uslov za prijem biti da ostvare jednak ili veći broj bodova od poslednjeg primljenog učenika sa rang-liste za upis iz pethodnog roka.

Nameće se zaključak da se ni u avgustu neće računati poeni sa mature, ali da to prosvetna vlast neće unapred da saopšti da bi osigurala izlaznost učenika na završni ispit. Kako bi se inače, posle svega, moglo reći da su ove godine osmaci bili u ravnopravnom položaju na upisu u srednje škole? Po kom osnovu bi se poredili ukupan broj bodova osmaka koji je maturu obavio u junu i ukupan broj poena osmaka koji je maturu položio u avgustu ako se ovom drugom budu računali i poeni sa testiranja?

Izvor Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>