Predstavljena „Učionica budućnosti”

ucionica-buducnosti530

Od sledećeg semestra studenti Fakulteta organizacionih nauka imaće potpuno digitalni čas, bez krede, papira i bele table

Predavanje elektronskim putem (Foto S. Gucijan)

Student ulazi u učionicu i uključuje svoj tablet. Na ekranu se pojavljuje ikonica „pristupi predavanju”, što istovremeno radi 29 njegovih kolega i koleginica u istoj prostoriji. Profesor ispred digitalne table, na kojoj se vide ekrani svih 30 studenata, „diriguje” časom: koji se zadatak rešava, koja stranica na internetu ili u udžbeniku može da bude putokaz za pomoć, a može i da zaključa ekran određenog studenta ako primeti da on ne radi zadatak već sluša muziku preko jutjuba.

Ovako otprilike izgleda prva „Učionica budućnosti” u Srbiji, koju su novinarima na Fakultetu organizacionih nauka (FON), predstavili kompanija „Samsung”, „Telenor”, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i FON. Ideja je da ovaj način učenja koji je u potpunosti zamenio tablu, kredu i papir, čak i bele table koje se još smatraju tehnološkim čudom u nekim školama, uskoro postane praksa i za ispite, kao i da se proširi na osnovne i srednje škole, kako je to i u svetu.

Milan Okanović sa FON-a, demonstrirao je upotrebu digitalne učionice, zapravo ideje jednog broja asistenata ovog fakulteta, a prvi „studenti” juče su bili novinari koji su mogli da prate predavanje, prave beleške, pregledaju istoriju svojih ocena, zatim istoriju prisustva na predavanjima, informacije o ponašanju (da li je student odsutan, prisutan, da li kasni, da li je napustio predavanje…).

– U svakom trenutku mogu da pratim rad svakog studenta i da mu pošaljem privatnu poruku i skrenem pažnju ako ne rešava zadatak pravilno, a može da se radi i grupni rad. Profesor ima punu kontrolu nad tabletima, može da ih zaključa ukoliko, na primer, primeti nedozvoljeni sadržaj – rekao je Okanović i u tom trenutku na svim tabletima se pojavila ikonica sa rečima „pažnja”.

Profesorka dr Slađana Barjaktarović-Rakočević, prodekan za međunarodnu saradnju FON-a, rekla je da je suština ovog rešenja bolja komunikacija između studenta i profesora, zasnovana na razmeni i korišćenju materijala u isključivo elektronskom obliku, a ukoliko student to želi, sve elektronske beleške sa predavanja, za šta takođe postoji opcija, može da pošalje na svoj mejl.

– Postoji veliki jaz između studenata i profesora kada je u pitanju korišćenje tehnologije, kao što postoje delovi Srbije u kojima se moderna tehnologija uopšte ne koristi. Kako bi škole bile spremne za sve izazove 21. veka, one učenicima moraju da ponude ono što će biti prilagođeno njihovim potrebama – rekao je Saša Marjanović, direktor „Samsung elektroniks” za region Adrijatika.

Kako se čulo, ovakva učionica budućnosti prvi put je instalirana pre dve godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izvor Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>