http://www.blic.rs/data/images/2013-07-03/357971_sasa-jankovic-ombudsman270413ras-foto-oliver-bunic34_ff.jpg?ver=1372941461

Saša Janković: Obradović urušava poverenje u državu

Situacije poput ove koja je nastala nakon provaljivanja testova za malu maturu, a pre svega negiranje bilo kakve odgovornosti za to u Ministarstvu prosvete, prema rečima zaštitnika građana Saše Jankovića, podrivaju poverenje građana u sve institucije države, ne samo u Vladu.

Građani treba da veruju institucijama: Saša Janković
Ministarstvo prosvete je zbog neodlučne reakcije potrošilo sve vreme u kome je propust do početka raspusta moglo da ispravi bez drugih štetnih posledica, izuzev dodatnih troškova, kaže Janković u intervjuu za „Blic“.

Zaštitnik građana ističe da je zato tražio da Obradović prihvati odgovornost za neuspešno sprovedeno testiranje znanja od koga, po slovu zakona, mora da zavisi redosled na konkursu za nastavak školovanja hiljada učenika.

Mesec pritvora bez odluke suda
Koji je slučaj kršenja prava građana za vas bio najneverovatniji?
- Kada sam u pritvoru zatekao čoveka koji je tamo bio mesec dana bez odluke suda.
- Trebalo je sačuvati tajnost testova i imati rezervni plan koji garantuje uspeh i po cenu većih troškova, a ako ništa od toga ne uspe, prihvatiti odgovornost za neuspeh. Odgovornost je na početku mogla da se pokaže iskrenim izvinjenjem učenicima i roditeljima i smenom neposredno odgovornih za organizovanje testa, uključujući i pomoćnika ministra koji je predsedavao Republičkom komisijom za sprovođenje završnog ispita. Konačan ishod još ne znamo, ali svakome je jasno da ovakve situacije podrivaju poverenje građana u sve institucije njihove države, ne samo Vladu – kaže Janković.

Kakvu poruku vlast šalje građanima, a pre svega deci, u pogledu poštovanja njihovih prava?
- Poruka da vrednovanje njihovog rada, uvažavanje znanja i poštovanje najboljih interesa dece može da zavisi samo od savesti radnika u štampariji nije dobra i zbog toga je niko i ne prihvata. Zato se nadam da je kod većine učvršćen stav da nije dovoljno samo verovati u prave vrednosti, već da se za njih treba boriti.

Da li ste dobili odgovor o neophodnosti uvođenja elektronskih zdravstvenih knjižica?
- Iz Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja su na prvom sastanku pre sedam dana obećali ministarki zdravlja i meni da će za idući pripremiti uverljive argumente za svoju odluku. Mi ćemo ih svakako podeliti sa javnošću.

Koliko državni organi usvajaju vaše preporuke i uvode ih u praksu ili vam se isti slučajevi javljaju više puta?
- Stanje se u većini oblasti menja na bolje, ali mnogo sporije nego što građani s pravom očekuju, a ponegde ima i pogoršanja. Uticaj kontrolnih institucija više nikako nije zanemarljiv, ali je još daleko od koristi koju može da pruži građanima ako svi organi vlasti, bez izuzetka, prihvate kontrolu kao šansu da unaprede svoj rad, a ne igru mačke i miša u kojoj je lovac miš, manji i slabiji.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>