Ima li rešenja za tehnološke viškove u prosveti Manje đaka, manje i profesora

resenje_matijevic530

Beograd – Problem tehnoloških viškova u srednjim školama, zbog manjeg broja đaka koji će od jeseni krenuti u prvi razred, mogao bi u velikoj meri da bude rešen ukoliko se škole budu pridržavale Stručnog uputstva o formiranju odeljenja za narednu školsku godinu, tvrdi za Danas Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

 

– Iako nije prihvaćen naš predlog da se u zakonu broj učenika u odeljenju ograniči na 25, stručno uputstvo Ministarstva prosvete je ove godine drugačije nego lane. Nismo dobili gornje ograničenje, ali jesmo mogućnost da imamo učionice sa najmanje 15, odnosno 16 učenika, gde god to prostor dozvoljava. U cilju borbe za svako radno mesto i za svaki čas Unija će insistirati da se ovo uputstvo primeni – ističe Matijević.

Podsetimo, Unija je prethodnih meseci upozoravala da je ove godine oko 7.000 osmaka manje nego lane, zbog čega će u srednjim školama biti ukinuto oko 200 odeljenja, a blizu 500 prosvetnih radnika će ostati bez časova.

Prema podacima oko kojih su se složili i sindikati i Ministarstvo, u ovom trenutku skoro 30.000 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama nema pun fond časova. Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, ukazuje za Danas da će se taj broj od jeseni drastično povećati, jer je u nedavno usvojenom Zakonu o osnovnom obrazovanju smanjen nedeljni fond časova u osnovnim školama.

Prema novom zakonskom rešenju, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole mogu imati do 20 časova nastave nedeljno, odnosno 25 u višim razredima osnovne škole. U zakonu piše da se „u pomenuti nedeljni fond časova ne uračunavaju izborni predmeti i vannastavne aktivnosti“, te da se „časovi nastave mogu uvećati do tri časa nedeljno ostalim aktivnostima planiranim školskim programom“. Trenutno osnovci imaju i preko 30 časova.

Umesto pojašnjenja kojim predmetima će biti smanjen fond, iz Ministarstva prosvete dobili smo odgovor u kome je citiran pomenuti član zakona, uz napomenu da će početi da važi od naredne školske godine.

– U ovom trenutku niko ne zna kojim predmetima će biti smanjen fond časova, da li će to biti obavezni ili izborni. Smanjenje samo jednog časa dovodi do toga da pet odsto ljudi postane tehnološki višak sa nepunom normom – ukazuje Slobodan Brajković.

On kaže da bi od jeseni iz obrazovanja moglo da ode oko 5.000 ljudi, ako se bude primenila odredba iz tek usvojenog krovnog zakona da se u penziju odlazi sa navršenih 40 godina staža ili 65 godina života i najmanje 15 godina staža. Iz Ministarstva prosvete su nam potvrdili da je ova odredba već stupila na snagu.

– U redu je ako bi se ta mesta oslobodila za mlade kadrove i tehnološke viškove, ali mi se plašimo da će to poslužiti za udomljavanje državnih službenika koji budu u nekoj racionalizaciji proglašeni viškom. Onda će oni sa prosvetnom strukom da budu ubačeni u škole. To se i ranije dešavalo – tvrdi Brajković.

Više đaka ili odeljenja

Stručno uputstvo o formiranju odeljenja predviđa da se u srednjim školama nastava izvodi u odeljenju do 30 učenika. Međutim, nakon skandala sa malom maturom predstavnici Ministarstva prosvete su najavili da će u nekim srednjim školama biti proširena odeljenja prvog razreda, ako veći broj đaka bude imao isti broj bodova na rang-listi.

– Sigurno je da će taj problem Ministarstvo pokušati da reši povećanjem broja đaka u odeljenjima. Proširivanja odeljenja sigurno neće biti, jer je za to potrebno više izvršilaca, a time i više para, koje oni nemaju – kaže Brajković.

Mladi matematičari kod ministra Obradovića

Beograd – Ministar prosvete Žarko Obradović sa saradnicima primio je juče mlade matematičare koji su osvojili medalje na međunarodnim takmičenjima iz matematike – Juniorskoj matematičkoj balkanijadi, održanoj u Antaliji, Međunarodnom takmičenju „Arhimed“, održanom u Bukureštu i Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Argosu (Kipar). Ministar je učenicima uručio na poklon knjige i sedam dana odmora u studentskom odmaralištu na Zlatiboru. D. D.

Sutra dan odluke

Beograd – U osnovnim školama sutra (u nedelju) će biti objavljen raspored đaka po obrazovnim profilima i srednjim školama, a u ponedeljak i utorak sledi upis. Zbog poništavanja rezultata male mature, đaci će se upisivati u srednje škole samo na osnovu uspeha od šestog do osmog razreda, a dodatne poene doneće im učešće na takmičenjima učenika osmog razreda koje organizuje Ministarstvo prosvete.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>