Upis: Po prvoj želji raspoređeno 65 odsto dece

upis530

U osnovnim školama u nedelju je objavljen konačan raspored učenika za upis u srednje škole. Predsednik RUK Zorana Kostića: Po prvoj želji raspoređeno je 65,12 odsto dece

U osnovnim školama u nedelju je objavljen konačan raspored učenika za upis u srednje škole, a prema rečima predsednika Republičke upisne komisije (RUK) Zorana Kostića, po prvoj želji raspoređeno je 65,12 odsto dece, što je bolje nego prošle godine, iako se ovoga puta nisu računali bodovi sa male mature.

Lani je 60 procenata đaka upisano po prvoj želji, rekao je Kostić Tanjugu i naveo da je po prve tri želje raspoređeno 86 odsto bivših osmaka, što je na prošlogodišnjem nivou.

Kostić je naveo da je ostalo oko 10.000 mesta za drugi krug, čak i u nekim gimnazijama poput Obrenovca, Lazarevca, Mladenovca i u drugim gradovima, kao i u tehničkim školama.

Takođe, u nekim školama poput niške Medicinske, Treće gimnazije u Beogradu, Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, biće dozvoljeno otvaranje novog odeljenja zbog toga što je veliki broj vukovaca imao isti broj bodova, rekao je Kostić.

On je naveo da se škole, ako bude sličnih situacija, mogu obratiti Ministarstvu, preko školskih uprava, i tražiti proširenje.

Kostić, pomoćnik ministra prosvete, naveo je da u RUK, nisu postavljali nijedan dodatni kriterijum za vukovce.

Upis je sutra i prekosutra, a za drugi krug ostalo je oko 1.100 đaka, onih koji nisu dobro popunili želje ili su bili nerealni.

Oni će 9. jula od 8 do 15 sati ponovo popuniti listu želja, rekao je Kostić i istakao da ima puno slobodnih mesta.

Takođe, krajem avgusta malu maturu polagaće i deca koja nisu uzašla u junu, bez obzira što je završni ispit poništen.

„Očekujemo oko 1.230 učenika. Oni se moraju pojaviti u avgustu, jer je izlazak na malu maturu uslov da se završi osnovna škola“, rekao je Kostić i naveo da će u avgustu završni ipsit polagati i oko 260 odraslih polaznika programa „Druga šansa“.

Komentarišući krađu testova za malu maturu iz štamparije, Kostić je istakao da Ministarštvo prosvete u tom lancu nije učestvovalo.

„Onoga trenutka kada je MUP razotkrio slučaj i priveo osobu koja je priznala to što je činila, tuzilaštvo preuzima postupak, u njegovoj je nadležnosti da vidi ko su pomagači i ko je sve u tome učestvovao“, rekao je Kostić.

On je naveo da Republickoj upisnoj komisiji nije bilo lako da donosi odluke, nakon krađe testova iz štamparije.

„Međutim, smatram da su sve odluke RUK-a bile u korist učenika, pravovremene, iako su bile teške“, rekao je Kostić.

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je pre nekoliko dana da su prosvetni organi i organizacije Srbije, na čelu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, načinili u organizovanju završnog ispita za učenike osnovnih škola nezakonitosti i propuste na štetu prava učenika, ciljeva vaspitno-obrazovnog procesa, ekonomičnosti obrazovnog sistema i načela dobre uprave.

Izvor Novosti

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>