Упис: По првој жељи распоређено 65 одсто деце

upis530

У основним школама у недељу је објављен коначан распоред ученика за упис у средње школе. Председник РУК Зорана Костића: По првој жељи распоређено је 65,12 одсто деце

У основним школама у недељу је објављен коначан распоред ученика за упис у средње школе, а према речима председника Републичке уписне комисије (РУК) Зорана Костића, по првој жељи распоређено је 65,12 одсто деце, што је боље него прошле године, иако се овога пута нису рачунали бодови са мале матуре.

Лани је 60 процената ђака уписано по првој жељи, рекао је Костић Танјугу и навео да је по прве три жеље распоређено 86 одсто бивших осмака, што је на прошлогодишњем нивоу.

Костић је навео да је остало око 10.000 места за други круг, чак и у неким гимназијама попут Обреновца, Лазаревца, Младеновца и у другим градовима, као и у техничким школама.

Такође, у неким школама попут нишке Медицинске, Треће гимназије у Београду, Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, биће дозвољено отварање новог одељења због тога што је велики број вуковаца имао исти број бодова, рекао је Костић.

Он је навео да се школе, ако буде сличних ситуација, могу обратити Министарству, преко школских управа, и тражити проширење.

Костић, помоћник министра просвете, навео је да у РУК, нису постављали ниједан додатни критеријум за вуковце.

Упис је сутра и прекосутра, а за други круг остало је око 1.100 ђака, оних који нису добро попунили жеље или су били нереални.

Они ће 9. јула од 8 до 15 сати поново попунити листу жеља, рекао је Костић и истакао да има пуно слободних места.

Такође, крајем августа малу матуру полагаће и деца која нису узашла у јуну, без обзира што је завршни испит поништен.

„Очекујемо око 1.230 ученика. Они се морају појавити у августу, јер је излазак на малу матуру услов да се заврши основна школа“, рекао је Костић и навео да ће у августу завршни ипсит полагати и око 260 одраслих полазника програма „Друга шанса“.

Коментаришући крађу тестова за малу матуру из штампарије, Костић је истакао да Министарштво просвете у том ланцу није учествовало.

„Онога тренутка када је МУП разоткрио случај и привео особу која је признала то што је чинила, тузилаштво преузима поступак, у његовој је надлежности да види ко су помагачи и ко је све у томе учествовао“, рекао је Костић.

Он је навео да Републицкој уписној комисији није било лако да доноси одлуке, након крађе тестова из штампарије.

„Међутим, сматрам да су све одлуке РУК-а биле у корист ученика, правовремене, иако су биле тешке“, рекао је Костић.

Заштитник грађана Саша Јанковић саопштио је пре неколико дана да су просветни органи и организације Србије, на челу са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, начинили у организовању завршног испита за ученике основних школа незаконитости и пропусте на штету права ученика, циљева васпитно-образовног процеса, економичности образовног система и начела добре управе.

Извор Новости

 

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>