Zar i ovde?

medicina530

Medicinski fakultet: Protesti zbog indeksa

Nesuđeni brucoši se bune što nisu primljeni na Medicinski fakultet, tvrdeći da je bilo masovnog prepisivanja. Traže da budu upisani svi koji su položili prijemni
MATURANTI koji nisu uspeli da se upišu na Medicinski fakultet Beogradskog univerziteta pobunili su se u subotu jer nisu zadovoljni time kako je ova visokoškolska ustanova organizovala prijemni ispit. Tvrde da je bilo masovnog prepisivanja, a kao dokaz ističu činjenicu da je od 1.056 kandidata ispit položilo njih 980. Zbog ogromnog broja đaka sa maksimalnim brojem poena na testu dogodilo se da su kandidati koji su osvojili 83 boda rangirani tek oko 600. mesta, a prošle godine su sa tim poenima bili na 200. mestu i mogli su da se upišu na budžet. U ovoj generaciji besplatno će studirati samo oni koji su osvojili više od 87,86 poena.

Ispred Medicinskog fakulteta u subotu se okupilo tridesetak nesuđenih brucoša koji su ostali ispod crte. Nezadovoljne devojke i mladići predali su žalbe na rezultate prijemnog upravi fakulteta, a od nadležnih očekuju ili da prime sve kandidate koji su položili ili da ponište ispite.

- Bilo je mnogo nepravilnosti i prostora za zloupotrebe – kaže N. S. – I to ne važi za sve učionice u kojima su rađeni testovi, već postoji jasna razlika i to se vidi po rang-listi. Kandidati koji su radili u Institutu za očne bolesti nisu mogli da prepisuju, ali je u Institutu za histofiziologiju izlazio sa polaganja ko je kada hteo, ljudi su pričali, prepisivali iz knjiga, koristili digitrone, a testovi su išli od ruke do ruke i kandidati su ih međusobno delili jedni drugima. Trebalo je da polaganje počne u podne, a kasnilo je sat vremena i 15 minuta, dok su u Nišu i Novom Sadu iste testove radili od 12 časova. Sve to navodi na sumnju da je neko namerno opstruirao ceo proces. Dali smo 7.500 dinara za polaganje, a oni su na 300 kandidata poslali dva profesora i tri studenta koji nisu ni mogli, niti su hteli da sprovedu fer polaganje.

Okupljeni studenti smatraju da je najbolji dokaz da nešto nije u redu, što se može napraviti uporedna statistika kandidata koji su polagali ispit iz hemije na Stomatološkom fakultetu, gde su, na primer imali jedva 9 poena, a sutradan na Medicini su osvojili 30!

NIJE BILO NEPRAVILNOSTI

PROFESOR dr Petar Bulat, prodekan na Medicinskom fakultetu, kaže da nema razloga da se nesuđeni brucoši bune, jer moraju biti svesni činjenice da je za indeks na ovom fakultetu konkurisalo čak 730 odličnih đaka i vukovaca. Kaže i da nema ni govora o poništavanju prijemnog ispita.

- Radili smo uporednu statistiku rezultata ispita iz hemije i na Institutu za histofiziologiju je najniža prosečna ocena, iako tvrde da je tamo bilo najviše prepisivanja – objašnjava profesor Bulat. – Bile su četiri grupe pitanja i nije bilo baš moguće prepisivati. Test je možda bio lakši nego lane i to može biti razlog za ovako dobre rezultate.

Izvor Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>