Zbog male mature haos pri upisu srednjoškolaca

matura-mala-haos530

U Srbiji danas počinje upis srednjoškolaca koji će trajati i sutra a zbog boljeg a malom maturom neproverenih uspeha đaka neke škole formiraju više odeljenja nego što je planirano.

U matičnim osnovnim školama juče je je objavljen konačan raspored učenika primljenih u srednje škole. Rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima objavljeni su u posebnim prostorijama, u skladu sa ranijim preporukama poverenika za informacije od javnog značaja, odnosno ne mogu biti zalepljeni na ulaznim vratima i izlozima škole.
Ovoga puta, zbog krađe testova iz maternjeg jezika i matematike, rezultati male mature održane 17. i 19. juna nisu priznati, pa se deca upisuju u srednje škole na osnovu uspeha od šestog do osmog razreda i rezultata sa relevantnih takmičenja.

Ministar Žarko Obradović ranije je rekao da očekuje da će svi đaci upisati željenu školu, pogotovu vukovci.

„Ukoliko bude slučajeva da se pojavi eventualno negde veći broj đaka u odnosu na broj koji je planiran, imamo rešenje zajedno sa direktorima škole“, rekao je Obradović.

Ovo, kako je utvrdio zaštitnik građana Saša Janković, nezakonito upisivanje srednjoškolaca, uslovilo je da su pojedini smerovi u najpopularnijim školama popunjeni pa moraju da s otvaraju nova odeljenja kako bi se upisali svi đaci koji konkurišu sa istim brojem bodova.

Tako će recimo Treća beogradska gimnazija imati 180 umesto 120 đaka na prirodno-matematičkom smeru a Medicinska škola „dr Milenko Hadžić“ u Nišu sada mora da na smeru farmaceutskog tehničara primi 101 đaka umesto 30, koliko bi ih bilo da je uspeh iz redovne nastave proveren malom maturom, pišu beogradski mediji.

Problem naprasnog proširenja razreda nije stvar „dobre volje“ i toga da se „učini deci“, već sa sobom nosi mnogo ozbiljnije teškoće kao što su pitanje da li uopšte postoji dovoljna broj učionica, kabineta, nastavnika, pitanje rasporeda časova…

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, u „Blicu“ upozorava da ćemo ovako ostati i bez dobrih majstora i tehničara, pošto je sada svima olakšan upis u najpopularnije škole (medicinske, pravne, gimnazije…).
„Tako ćemo u stručnim (tehničkim) školama imati prazna odeljenja i profesore koji postaju viškovi a u popularnim odeljejna sa 40 učenika i nastavnike koji ne mogu da rade kvalitetno“.

Preostala slobodna mesta za upis đaka u drugom krugu biće objavljena danas, a upis ovih učenika je 12. jula.

U junu oko 2.000 osmaka nije izašlo na završni ispit, pa će, bez obzira što su rezultati ovogodišnje mature poništeni, morati da polažu u avgustu, jer je taj ispit po zakonu obavezan.

Time se debakl i proizvoljnosti sa malom maturom nastavljaju, jer đaci koji se sa položenom malom maturom budu upisivali u avgustu neće biti u jednakom položaju sa onima koji su se bez nje upisali u julu.

Izvor Mondo

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>