Haos u najtraženijim školama zbog nesposobnog ministra i fijaska male mature

haos_u_skolama530

Haos oko upisa malih maturanata u srednje škole nastavljen je i posle jučerašnjeg objavljivanja rasporeda đaka po školama. Zbog poništavanja male mature posle krađe testova i upisa na osnovu uspeha, u pojedinim školama su velike gužve, pa će morati da imaju i po tri odeljenja na smerovima gde je do sada postojalo samo jedno.

Bez muke nema nauke… ili nešto nije dobro organizovano
Upis đaka trajaće danas i sutra, a pojedini smerovi u najpopularnijim školama su prebukirani. Razlog je nesposobnost Ministarstva prosvete i ministra Žarka Obradovića da sprovedu malu maturu i upis kako treba i po zakonu.

Mala matura se posle krađe testova ne boduje na upisu, pa veliki broj đaka ima isti broj bodova na osnovu školskog uspeha, a svi moraju da budu upisani u školu koja im je na listi želja. Tako će, na primer, Treća beogradska gimnazija umesto 120 đaka na prirodno-matematičkom smeru imati 180.

Medicinska škola “Dr Milenko Hadžić” u Nišu na smeru za farmaceutskog tehničara planirala je da upiše 30 đaka, a moraće 101, ili tri odeljenja.

Ministarstvo prosvete najavilo je da će ove škole moći da otvore nova odeljenja. Da li škole imaju kapaciteta, nastavnika, učionica i kabineta za veći broj đaka, juče nije bilo moguće saznati od direktora, a povećanje broja đaka u odeljenju na više od 30 suprotno je zakonu.

- Ako od nas bude zatraženo da formiramo dodatna odeljenja, moraćemo da pretvaramo kabinete u učionice i da profesorima dodajemo časove – kaže Milibor Saković, direktor Prve ekonomske škole u Beogradu. Predsednik Republičke upisne komisije Zoran Kostić rekao je da je po prvoj želji raspoređeno 65,12 odsto dece. On navodi da je ostalo 10.000 nepopunjenih mesta.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da ćemo ovako ostati bez dobrih majstora i tehničara.

- Svi će pohrliti ka najpopularnijim školama. Tako ćemo u stručnim školama imati prazna odeljenja i profesore koji postaju viškovi, dok ćemo u popularnim školama imati odeljenja sa 40 učenika i nastavnike koji ne mogu da rade kvalitetno – kaže on.

Zakon primenjuju kako hoće
Dodatnu konfuziju oko upisa u srednje škole proizvodi najava Ministarstva da će 1.200 đaka koji nisu izašli na malu maturu u junu, morati da je polažu u avgustu. Bodovi sa male mature se sada ne računaju pri upisu, iako je to zakonom propisano. Tako će ovi đaci biti u neravnopravnom položaju i zakon će biti selektivno primenjen. Kako je ranije upozorio zaštitnik građana Saša Janković, Ministarstvo je prekršilo zakon kada je poništilo malu maturu.

- Ako još budu organizovali odeljenja sa više od 30 đaka, što je zakonski maksimum, biće to novo kršenje zakona – rekao je Janković i najavio da će pažljivo pratiti razvoj događaja.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>