Niko neće u školu za pletače u Leskovcu, iako Nemci nude stipendiju i posao

pletenje-01530

Na smeru tekstilni radnik pletač u Školi za tekstil i dizajn u Leskovcu treću godinu za redom nije upisan ni jedan učenik, rečeno je danas agenciji Beta u toj školi.

Direktorka škole Mare Karanfilović je rekla da nije bilo zaintersovanih svršenih osmaka za taj smer, iako nemačka kompanija „Falke“, koja ima svoju fabriku u Leskovcu, nudi stipendije i posao po završetku školovanja.

 Mislim da je problem u tome što u imenu smera stoji reč – radnik. Roditelji ne žele da im deca budu radnici – ocenjuje Karanfilovićeva.

Škola za tesktil i dizajn u gradu koji je nekada bio prestonica tekstila, inače ima problem sa manjkom učenika. Za smer konfekcionar zainteresovano je osam, a za smer mehaničar tesktilnih mašina samo pet učenika.

- Popunjena su samo dva umetnička smera, klasični tekstilni smerovi nikoga ne zanimaju, iako se sa njima može doći najbrže do posla – istakla je direktorka škole.

Prema njenim navodima, mnogi profesori će ostati bez posla zbog manjka učenika.

- U školi je panika – ocenila je Karanfilović.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>