Ove godine kuvarski smer magnet i za vukovce

kuvari_magnet530
Đaci se u srednje škole upisuju još danas, a zbog više prijavljenih odličnih đaka školama sledi otvaranje novih odeljenja. Rangiranje bez bodova sa male mature dovelo je do toga da će u klupama najatraktivnijih škola sedeti isključivo vukovci!

Najveći broj malih maturanata ipak će upisati školu koju želi. Prema prvoj želji raspoređeno je 65 odsto učenika, a prema nekoj od prve tri želje sa liste upisaće se 86 odsto. U novosadskoj gimnaziji  „Jovan Jovanović Zmaj” bilo je više vukovaca nego predviđenih mesta, a za dvojezična odeljenja nije bilo dovoljno 60 bodova. Poslednji primljeni na listi za englesko odeljenje imao je čak 78 bodova. Sve škole koje imaju više vukovaca nego predviđenih mesta treba da se jave u ministarstvu i da traže proširenje i otvaranje dodatnih odeljenja.

Više đaka nego što je planirano biće upisano i na prirodno-matematički smer u novosadskoj gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“, gde očekuju otvaranje još jednog odeljenja. I prirodni i društveni smer u prošle godine najpopularnijoj gimnaziji u Srbiji, sada je rezervisan isključivo za vukovce.

Direktor Gimnazije  „Jovan Jovanović Zmaj” Radivoje Stojković navodi da je zadovoljan što su gimnazije dobile đake sa najboljim uspehom.

- Prethodnih godina najveći broj vukovaca je odlazio u medicinske i ekonomske škole, a sada su izabrali gimnazije. U gotovo svim gimnazijama u velikim gradovima najveći broj učenika ima maksimalnih 60 poena. Vukovcima je mesto u gimnazijama, jer su to đaci posvećeni učenju i studioznom usavršavanju – kaže Stojković.

U ostalim gimnazijama situacija je skoro identična, a u nju će biti upisani đaci sa maksimalnim brojem bodova.

U srednju Ekonomsku školu „Svetozar Miletić” takođe će se upisivati isključivo odlikaši i to vukovci, i oni sa jednom do dve četvorke. Ove godine, najveća navala i to odlikaša je za četvorogodišnje školovanje za kuvara.

- Primamo jedno odeljenje od 30 učenika kuvara, a prijavilo se 128 đaka, što znači da se na jedno mesto prijavilo njih četvoro. Pretpostavljam da je to zato što će moći odmah posle škole da se zaposle. Vukovci sa maksimalnim brojem bodova primljeni su i na smer finansijski administrator – kaže za naš list pomoćnik direktora Stanoje Pešić. Kaže da je popunjen i smer sa svim odlikašima za poslovnog administratora, zatim za službenika osiguranja i za ekonoske tehničare, gde se prijavio 121 učenik, a 120 primaju.

Ista je situacija i u Srednjoj medicinskoj školi  „7. april”, gde su se upisali učenici koji imaju od 60 do 57,88 bodova. Direktorica škole Aleksandra Ber – Božić navodi za „Dnevnik” da će i oni morati da formiraju još jedno odeljenje za farmaceuskog tehničara.

- Za ovaj smer prijavilo se 46 učenika sa maksimalnim brojem bodova (60), tako da je sasvim izvesno da ćemo morati da ih delimo u dva odeljenja. Ostali smerovi su u granicama normale, gde se prijavljivalo po 34 učenika, a prima se 30. Velika je navala i za zubne tehničare gde je donja granica 57,88 bodova – navodi direktorica.

Lj. Natošević

 

I roditelji upisuju decu

Upis je od 8 do 15 sati. Potrebna je prijava, originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, koji može biti stariji od šest meseci, lekarsko uverenje ako je potrebno za taj obrazovni profil, diplome i drugi dokazi o posebnim dostignućima.

Spisak preostalih slobodnih mesta nakon prvog kruga škole će objaviti danas od 16 časova i neraspoređeni učenici podnose prijavu sa željama za upis dan kasnije, od 9 do 15 časova. U srednju školu, učenike mogu upisati i roditelji.

 

Kikinda: Samo dva učenika u drugom krugu!

U kikindskoj opštini u drugi krug idu samo dva učenika, koji bukvalno mogu da biraju koji će smer upisati. Do ove neobične situacije došlo je jer su sve srednje škole ponudile mnogo više slobodnih mesta nego što je učenika. Sva mesta popunjena su samo u Ekonomsko – trgovinskoj školi.

- U Gimnaziji „Dušan Vasiljev” na društveno-jezičkom smeru preostalo je 11 slobodnih mesta, a na informatičkom smeru 15. U Srednjoj stručnoj školi „Miloš Crnjanski” na smeru „prehrambeni tehničar” ima 14 slobodnih mesta, zatim, 19 slobodnih mesta ima na smeru „tehničar za biotehnologiju”, sedam mesta je ostalo na obrazovnom profilu „tehničar za zaštitu životne sredine”, a  „arhitektonski tehničar” nije popunjen jer ima još devet mesta. U Tehničkoj školi ukupno je ostalo čak 80 slobodnih mesta. Sada nastaje još veći problem, jer odeljenje mora da ima određeni broj učenika da bi bilo uopšte formirano. Ukoliko ne dođe do priliva učenika iz drugih mesta pojedina odeljenja neće ni biti formirana, a neka će morati da budu spojena da bi se uopšte ostvario najmanji broj učenika predviđen zakonom – kaže Tatjana Mihajlov, predsednica Upisne komisije za Severnobanatski okrug.

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>