Ове године куварски смер магнет и за вуковце

kuvari_magnet530
Ђаци се у средње школе уписују још данас, а због више пријављених одличних ђака школама следи отварање нових одељења. Рангирање без бодова са мале матуре довело је до тога да ће у клупама најатрактивнијих школа седети искључиво вуковци!

Највећи број малих матураната ипак ће уписати школу коју жели. Према првој жељи распоређено је 65 одсто ученика, а према некој од прве три жеље са листе уписаће се 86 одсто. У новосадској гимназији  „Јован Јовановић Змај” било је више вуковаца него предвиђених места, а за двојезична одељења није било довољно 60 бодова. Последњи примљени на листи за енглеско одељење имао је чак 78 бодова. Све школе које имају више вуковаца него предвиђених места треба да се јаве у министарству и да траже проширење и отварање додатних одељења.

Више ђака него што је планирано биће уписано и на природно-математички смер у новосадској гимназији „Јован Јовановић Змај“, где очекују отварање још једног одељења. И природни и друштвени смер у прошле године најпопуларнијој гимназији у Србији, сада је резервисан искључиво за вуковце.

Директор Гимназије  „Јован Јовановић Змај” Радивоје Стојковић наводи да је задовољан што су гимназије добиле ђаке са најбољим успехом.

- Претходних година највећи број вуковаца је одлазио у медицинске и економске школе, а сада су изабрали гимназије. У готово свим гимназијама у великим градовима највећи број ученика има максималних 60 поена. Вуковцима је место у гимназијама, јер су то ђаци посвећени учењу и студиозном усавршавању – каже Стојковић.

У осталим гимназијама ситуација је скоро идентична, а у њу ће бити уписани ђаци са максималним бројем бодова.

У средњу Економску школу „Светозар Милетић” такође ће се уписивати искључиво одликаши и то вуковци, и они са једном до две четворке. Ове године, највећа навала и то одликаша је за четворогодишње школовање за кувара.

- Примамо једно одељење од 30 ученика кувара, а пријавило се 128 ђака, што значи да се на једно место пријавило њих четворо. Претпостављам да је то зато што ће моћи одмах после школе да се запосле. Вуковци са максималним бројем бодова примљени су и на смер финансијски администратор – каже за наш лист помоћник директора Станоје Пешић. Каже да је попуњен и смер са свим одликашима за пословног администратора, затим за службеника осигурања и за еконоске техничаре, где се пријавио 121 ученик, а 120 примају.

Иста је ситуација и у Средњој медицинској школи  „7. април”, где су се уписали ученици који имају од 60 до 57,88 бодова. Директорица школе Александра Бер – Божић наводи за „Дневник” да ће и они морати да формирају још једно одељење за фармацеуског техничара.

- За овај смер пријавило се 46 ученика са максималним бројем бодова (60), тако да је сасвим извесно да ћемо морати да их делимо у два одељења. Остали смерови су у границама нормале, где се пријављивало по 34 ученика, а прима се 30. Велика је навала и за зубне техничаре где је доња граница 57,88 бодова – наводи директорица.

Љ. Натошевић

 

И родитељи уписују децу

Упис је од 8 до 15 сати. Потребна је пријава, оригинално сведочанство о завршеној основној школи, извод из матичне књиге рођених, који може бити старији од шест месеци, лекарско уверење ако је потребно за тај образовни профил, дипломе и други докази о посебним достигнућима.

Списак преосталих слободних места након првог круга школе ће објавити данас од 16 часова и нераспоређени ученици подносе пријаву са жељама за упис дан касније, од 9 до 15 часова. У средњу школу, ученике могу уписати и родитељи.

 

Кикинда: Само два ученика у другом кругу!

У кикиндској општини у други круг иду само два ученика, који буквално могу да бирају који ће смер уписати. До ове необичне ситуације дошло је јер су све средње школе понудиле много више слободних места него што је ученика. Сва места попуњена су само у Економско – трговинској школи.

- У Гимназији „Душан Васиљев” на друштвено-језичком смеру преостало је 11 слободних места, а на информатичком смеру 15. У Средњој стручној школи „Милош Црњански” на смеру „прехрамбени техничар” има 14 слободних места, затим, 19 слободних места има на смеру „техничар за биотехнологију”, седам места је остало на образовном профилу „техничар за заштиту животне средине”, а  „архитектонски техничар” није попуњен јер има још девет места. У Техничкој школи укупно је остало чак 80 слободних места. Сада настаје још већи проблем, јер одељење мора да има одређени број ученика да би било уопште формирано. Уколико не дође до прилива ученика из других места поједина одељења неће ни бити формирана, а нека ће морати да буду спојена да би се уопште остварио најмањи број ученика предвиђен законом – каже Татјана Михајлов, председница Уписне комисије за Севернобанатски округ.

Извор Дневник

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>