Profesori: Zbog više upisanih učenika nastava će biti lošija

profesori530

Jedini uslov za upis budućih srednjoškolaca, nakon poništavanja prijemnog ispita, bio je uspeh iz osnovne škole, što je rezultiralo navalom đaka na gimnazije. Neke od škola moraće da formiraju i po dva nova odeljenja, što će, ističu profesori, uticati na pad kvaliteta nastave. Stižu i upozorenja da će država ostati bez stručnih kadrova, majstora, tehničara jer te škole malo ko upisuje.

ŽELjE – Ministarstvo prosvete je napravilo ozbiljan haos, jer vodi lošu politiku u kojoj svako radi šta god hoće. Ispunjavaju sve želje, ne obazirući se na to da li su deca spremna i sposobna da prihvate obaveze koje ih očekuju. S jedne strane, imamo ogroman broj učenika koji su i za po dva odeljenja probili kvotu, a u pojedinim školama jedva da je upisano 30 odsto đaka – kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Posledice takve politike biće katastrofalne, ocenjuje on.
- U stručnim školama odeljenja će biti prazna, država neće više imati majstore, tehničare, kvalitetnu radnu snagu. U Tehničkoj školi „Drvo art” za stolara se prijavio samo jedan učenik, slično je i u Školi za dizajn kože. U popularnim školama odeljenja će imati i po 40 učenika, što će smanjiti kvalitet nastave – kaže Antić.

Najdrastičnije je u Trećoj beogradskoj gimnaziji koja će u klupe primiti čak 63 đaka više od planiranog, pa će tako prirodno-matematički smer umesto 120 imati 180 đaka, a na društveno-jezičkom biće tri učenika više.

- Najbitnije je da niko od đaka nije oštećen. Svi vukovci kojima je ovo bila prva želja biće upisani. Zatražićemo povećanje broja odeljenja jer nikako ne bi bilo dobro da se poveća broj učenika po odeljenju – kaže Dragana Vasić, direktorka ove gimnazije.

Ona kaže da neće biti novih zapošljavanja profesora, već će fond časova biti povećan.

I u Farmaceutsko-fizioterapeutskoj škola biće formirano još jedno odeljenje.
- Imamo sve uslove i ljudske resurse, prostor i opremu, pa bi na smeru farmaceutski tehničar trebalo da imamo tri razreda po 20 učenika – kaže direktorka Biljana Vukosavljević.
Na dobrom glasu
NASTAVA – Vazduhoplovna akademija će imati ukupno 11 učenika više na četiri obrazovna profila. Kvota je probijena na smeru tehničar vazdušnog saobraćaja.
- Nisu svi đaci na jednom profilu, pa nećemo imati problema da organizujemo nastavu. Nadamo se da ove godine neće biti naknadnih prebacivanja učenika čime bi broj od 11 bio probijen. To bi moglo da ugrozi licence koje škola ima – kaže direktor Goran Cvijović.

TOP 5 škola sa probijenom kvotom
Škola – Smer – Kvota – Upisano
Treća beogradska gimnazija – Prirodno-matematički 120 – 180
Treća beogradska gimnazija – Društveno-jezički 120 – 123
XIV beogradska gimnazija – Društveno-jezički 120 – 122
XIV beogradska gimnazija – Prirodno-matematički smer 120 – 125
Farmaceutsko-fizioterapeutska – Farmaceutski tehničar 40 – 51
Druga ekonomska škola – Ekonomski tehničar 270 – 276
Druga ekonomska škola – Poslovni administrator 30 – 31
Druga ekonomska škola – Finansijski administrator 60 – 61
Vazduhoplovna akademija – Avio-tehničar za elektro opremu vazduhoplova 8 – 9
Vazduhoplovna akademija – Mehatroničar za radarske sisteme 12 – 13
Vazduhoplovna akademija – Teh. vazdušnog saobraćaja 48 – 54
Vazduhoplovna akademija – Tehničar vazdušnog saobraćaja za spašavanje 24 – 26

Top 5 škola sa najmanjeupisanih u odnosu na kvotu
Škola – Koliko je manje upisano (svi smerovi)
Građevinska škola Novi Beograd 163
Tehička drvo “Drvo art” 141
Tehnička škola Mladenovac 118
Tehnička škola “Zmaj” 118
Hemijsko-prehrambena tehnička škola 115

Izvor 24 sata

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>