http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/263214/i/1/skola-foto-D-JEVREMOVICH.jpg

Škole traže dodatna odeljenja

U gimnazijama i medicinskim školama „vukovci” ispod crte, u nekim mašinskim i građevinskim školama po jedan upisan đak

Upis u Treću beogradsku gimnaziju (Fo­to D. Jevremović)

U školama širom Srbije u toku je upis nove generacije srednjoškolaca, a zbog poništene mature i velikog broja „vukovaca” nekoliko škola u Beogradu, Novom Sadu, Leskovcu, Vranju, Kruševcu, Novom Pazaru i Leskovcu zatražiće od prosvetnih vlasti otvaranje novih odeljenja ili proširenje postojećih.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da je sve urađeno u najboljem interesu učenika, a da se tačni podaci neće znati pre 15. avgusta, kada se završava drugi upisni krug.

– Kada dobijemo zahteve direktora, ministarstvo će odlučivati o njima tako da nijedno dete ne bude oštećeno, a vodiće se računa i o prostornim mogućnostima škola – objašnjavaju prosvetne vlasti.

Jedna od škola sa ovog spiska biće sigurno i Treća beogradska gimnazija, u kojoj je za 120 mesta na prirodno-matematičkom smeru konkurisalo čak 180 vukovaca, tako da će, kako nam je rečeno u ovoj školi, od prosvetnih vlasti zahtevati da im se odobre još dva odeljenja, u suprotnom će u učionicama biti po 45 đaka.

Dodatno odeljenje od Ministarstva prosvete će tražiti i novosadska gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj”, čiji direktor Radivoje Stojković, inače predsednik Zajednica gimnazija Srbije i član Nacionalnog prosvetnog saveta, kaže da su do sada medicinske i ekonomske škole dobijale najbolje đake, a da su sada u prvi plan ponovo iskočile i gimnazije.

Višak đaka ima i u većini medicinskih škola, koje će takođe tražiti dodatna odeljenja, dok u gimnazijama na društveno-jezičkim smerovima govore da će se problem rešiti proširenjem odeljenja. Direktor Prve beogradske gimnazije Aleksandar Andrejić je izjavio da je na društvenom smeru više đaka u odnosu na upisnu kvotu i da će to povećanje biti odobreno, jer je reč o samo četiri učenika koji imaju identičan broj bodova.

I dok u gimnazijama i medicinskim školama direktori zadovoljno trljaju ruke, jer su zbog velike navale đaka, pre svega „vukovaca” (ponovo) iskočile kao škole na „dobrom glasu”, u zanatskim školama je potpuno suprotna situacija – 1. septembra mnoge od njih neće moći da formiraju odeljenja.

Nedostatak đaka zabeležile su mašinske i tehničke škole čak i u Beogradu, pa je sudeći po spisku Ministarstva prosvete, na pojedinim smerovima raspoređeno po jedan, četiri ili šest učenika u Mašinskoj školi „Radoje Dakić”, Tehničkoj školi za dizajn kože, „Drvoartu”, tehničkim školama u Železniku, Mladenovcu, Obrenovcu…

– Srbija će ostati bez majstora, ne mogu svi da budu bankari. Prosvetne vlasti tvrde da nema haosa posle mature, kako nema, naravno da ima, svi su zabrinuti, a pre svega nastavnici. Profesorima je naneta velika šteta koja se teško može ispraviti – kaže za naš list Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Ovaj profesor informatike kaže da će u velikom broju škola biti nemoguće da se formiraju odeljenja, jer je upisano do 30 odsto đaka u odnosu na broj raspoloživih mesta. Po njegovim rečima, najdramatičnije je u mašinskim školama, na pojedinim smerovima u nekim građevinskim nije upisan ni jedan đak, a pošto je zakonski minimum da se formira odeljenje 15 učenika, logično je da su nastavnici zabrinuti za svoja radna mesta.

Đaci nisu bili zainteresovani za tesare, armirače, krovopokrivače, mašinbravare, mašinske tehničare…

Međutim, Violeta Vlajković-Bojić, pomoćnica direktora Građevinske škole Beograd, s druge strane kaže da će se prave informacije znati 12. jula.

– Upis protiče u rangu ranijih godina, danas je bilo i mnogo đaka koji su raspoređeni u drugim školama, ali su se predomislili, pa ipak hoće kod nas, tako da treba sačekati kraj upisa, pa onda videti šta će biti – objašnjava Vlajković Bojić.

Izvor Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>