http://www.danas.rs/upload/images/news/2013/7/8/0405B_ocp_w380_h300.jpg

Učenici uspeli da prošire odeljenja

Danas se završava prvi upisni krug, a oko hiljadu učenika koji su ostali neraspoređeni predavaće liste želja, s tim što će moći da konkurišu samo za obrazovne profile na kojima bude slobodnih mesta. Oni će u četvrtak saznati u koju srednju školu su raspoređeni, a upisivaće se u petak.
Učenici uspeli da prošire odeljenja
U srednjim školama, u kojima je u prvom krugu raspoređen veći broj đaka od planirane upisne kvote, čekaju instrukcije Ministarstva prosvete da li će proširivati postojeća odeljenja ili otvarati nova. Upisne kvote drastično su probijene u medicinskim školama i u nekoliko gimnazija u Srbiji, među kojima su Treća beogradska, novosadska „Jovan Jovanović Zmaj“ i niška „Bora Stanković“.

Nama je ove godine smanjeno jedno odeljenje na prirodno-matematičkom smeru, koje će sada verovatno biti vraćeno, jer imamo 47 učenika na rang-listi. Od prošle godine poraslo je interesovanje za prirodni smer. On je lane bio na drugom mestu u Srbiji po broju prijavljenih učenika u gimnazijama. Na jedno mesto konkurisalo je čak pet kandidata – kaže za Danas Ljiljana Zlatanović, direktorka gimnazije „Bora Stanković“, napominjući da će i na informatičkom smeru biti upisano 10 učenika više nego što je planirano.

U Medicinskoj školi u Vranju nisu iznenađeni što su svi učenici na smerovima medicinska sestra i farmaceutski tehničar dobitnici Vukove diplome. Direktorka Gordana Jovanović kaže da Medicinsku školu pohađaju učenici iz celog Pčinjskog okruga, od Bosilegrada, Vladičinog Hana do Trgovišta i Preševa.

- Uvek su našu školu upisivali odlični učenici sa velikim brojem poena. Postižemo dobre rezultate, imamo mlad kadar, a preko 80 odsto maturanata nastavlja školovanje na fakultetima i visokim školama – kaže Jovanovićeva.

Jedno od najvećih iznenađenja ovogodišnjeg upisa je niška Medicinska škola „Dr Milenko Hadžić“, tačnije smer farmaceutski tehničar, na kome će umesto jednog biti upisana tri odeljenja vukovaca. Umesto predviđenih 30 đaka, na rang-listi našao se 101 učenik. Zanimljivo je da je čak 180 svršenih osnovaca ovaj obrazovni profil navelo kao svoju prvu želju. I na smerovima medicinska sestra i fizioterapeutski tehničar svi đaci imaju maksimalan broj poena, a upisne kvote takođe će biće povećane.

Direktor škole Svetislav Mladenović poručuje da će svi raspoređeni učenici biti upisani i da mesta ima dovoljno. On potvrđuje da veliko interesovanje za zanimanja zdravstvene struke vlada već godinama. Đaci po završetku srednje škole uglavnom nastavljaju obrazovanje na medicinskom fakultetu i visokim strukovnim školama, a neki odlaze u inostranstvo. Direktor kaže da je i u ovoj školi u konkursu smanjen broj odeljenja u odnosu na prošlu godinu, ali da su se đaci izborili za proširenje „svojom željom da upišu baš ovu obrazovnu ustanovu“.

Ravnopravno u avgustu
Oko 1.200 učenika koji u junu nisu izašli na završni ispit moraće da polažu testove iz srpskog i matematike u avgustu, iako im se ti rezultati neće bodovati prilikom upisa u srednje škole. Ovi đaci ravnopravno će konkurisati za upis u sve srednje škole u Srbiji, bez obzira na to što će upisne kvote u velikom broju škola biti popunjene u prvom i drugom krugu. Međutim, da bi upisali školu koju žele, moraće da imaju jednako ili više bodova od poslednjeg primljenog kandidata. U avgustu će završni ispit polagati i oko 260 odraslih polaznika programa „Druga šansa“.

Izvor Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>