http://novosti.rs/upload/thumbs/images/2013//07/10n/dru-odeljenja_620x0.jpg

Gase prazna odeljenja

Pojedine srednje škole širom Srbije ostaće ove godine poluprazne, ali u Ministarstvu tvrde da nijedna neće biti zatvorena. Biće rasformirana odeljenja sa manje od 15 učenika
 Odeljenja u koja je upisano manje od 15 učenika biće ugašena
NIJEDNA škola neće biti zatvorena, obećavaju u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali će veliki broj odeljenja biti ugašen. To nužno znači i dodatne tehnološke viškove u prosvetnom sistemu u kome je već sada svaki treći nastavnik bez punog fonda časova.

Neke škole su više nego prepolovljene, pa je recimo Tehnička škola za dizajn kože u Beogradu umesto 120, upisala svega 39 đaka, a Škola za brodarstvo 76, umesto 150 učenika.

Najviše praznih klupa biće u Vojvodini. U Severnobanatskom okrugu čak 30 odsto upisnih kvota nije popunjeno u prvom krugu. U Beogradu nije popunjeno 15 odsto mesta, a u Raškom, Moravičkom, Mačvanskom i Kolubarskom okrugu za jedan odsto manje.

Odeljenja u koja je upisano manje od 15 učenika biće ugašena, a ta deca moraće da se opredele za neku drugu struku ili školu.

NEZADOVOLjNI PIŠU MOLBE
POJEDINE škole dobiće u avgustu nove đake, a druge će ih izgubiti. Đaci nezadovoljni smerom na koji su upisani mogu da pišu molbu Ministarstvu i da budu prebačeni u neku drugu školu.
- Prošle godine stiglo je oko 3.000 molbi za prebacivanje iz jedne škole u drugu, ali tek svaka deseta je uslišena – objašnjava Marinčić.

- Da bismo znali konačan broj odeljenja koja neće moći da budu formirana, moramo da sačekamo i upis u avgustu, kao i raspored dece romske nacionalnosti, učenika iz projekta „Druga šansa“, đaka koji su osnovnu školu završili u inostranstvu, kao i onih kojima će biti uslišene žalbe – objašnjava za „Novosti“ Dragan Marinčić iz Ministarstva prosvete.

-Ako su se prijavili za smer koji ima manje od 15 učenika, đaci će se upućivati na druge, srodne smerove, a ako im to ne odgovara, pisaće molbu za prebacivanje u drugu školu.

Marinčić objašnjava i da će se ponegde ići preko zakonske kvote od 30 učenika, ako je to jedino rešenje. Juče je, u drugom upisnom krugu, raspoređeno i oko 1.200 malih maturanata koji su ostali bez mesta u prvom krugu.

Broj škola koje su tražile povećanje broja odeljenja, objašnjava naš sagovornik, nije veliki. Reč je o nekoliko gimnazija i medicinskih škola.

Izvor Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>