Rasterećenje đaka administrativna greška?

rasterecenje_djaka530

Beograd – Osnovci bi od jeseni trebalo da imaju manje časova nego dosad, ali nastavnici, sindikati, a ni Nacionalni prosvetni savet ne znaju kojim predmetima će biti smanjen nedeljni fond. Nezvanično saznajemo da od rasterećenja đaka neće biti ništa, jer je član novog Zakona o osnovnom obrazovanju, u kome je predviđeno smanjenje nedeljnog fonda časova, greškom prepisan iz prethodnog zakona. Potvrdu ove informacije juče nismo uspeli da dobijemo u Ministarstvu prosvete.
Naime, po novom zakonu đaci od prvog do četvrtog razreda će imati do 20 časova obavezne nastave nedeljno, odnosno do četiri časa nastave dnevno, dok će učenici od petog do osmog razreda u toku nedelje imati do 25 časova, to jest najviše pet u toku dana. Zakon kaže da se „u ovaj broj ne uračunavaju časovi iz izbornih predmeta i vannastavnih aktivnosti“, te da se „časovi nastave mogu uvećati do tri časa nedeljno ostalim aktivnostima planiranim školskim programom“.

To praktično znači da đaci viših razreda osnovne škole u toku nedelje ne bi smeli imati više od 28 časova, dok sada šestaci imaju 29, a sedmaci i osmaci 31 čas, ne računajući dodatnu, dopunsku nastavu i čas odeljenskog starešine.

Zbog ovakve prakse kršen je i prethodni zakon u kojem je takođe bilo predviđeno 20, odnosno 25 časova obavezne nastave nedeljno, ali je za sve ostale aktivnosti bilo predviđeno do pet časova, dok je sada ta cifra smanjena na tri. U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja juče nismo dobili odgovor da li će raditi novi nastavni plan za osnovnu školu.

Desanka Radunović, predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta, koji donosi nastavne planove i programe, kaže da su se članovi tog tela zalagali za smanjenje broja učenika u odeljenju i fonda časova u osnovnoj školi, ali da njihov predlog nije bio prihvaćen. Ona ističe da zasad nema naznaka da će Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja dostaviti novi nastavni plan za osnovnu školu.

Nekoliko direktora osnovnih škola koje smo juče zvali kažu da su načuli da se priča o smanjenju fonda časova, ali da iz Ministarstva nisu dobili nikakvu informaciju. I u sindikatima prosvetnih radnika nije bolja situacija.

Predsednica Foruma beogradskih osnovnih škola Radmila Dodić kaže za Danas da među nastavnicima vlada „velika nervoza“ jer se ne zna ko bi od jeseni mogao da ostane bez časova. Ona ističe da je u nekim školama već izvršena preraspodela časova da bi se videlo koliko ima tehnoloških viškova, ali da škole nisu dobile nikakvo uputstvo iz Ministarstva prosvete u vezi sa promenom fonda. Dodićeva kaže i da se po osnovnim školama spekuliše da će od jeseni biti uveden nov predmet – saobraćajna kultura, koji bi navodno trebalo da bude obavezan za sve učenike.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković izjavio je za Danas da u ovom trenutku niko ne zna kojim predmetima će biti smanjen fond časova, da li će to biti obavezni ili izborni. On tvrdi da smanjenje samo jednog časa dovodi do toga da pet odsto ljudi postane tehnološki višak sa nepunom normom.

Ministarstvo: Nema promena
Uoči zaključenja ovog izdanja lista Danas iz Ministarstva prosvete našoj redakciji je dostavljen odgovor u kome je navedeno da će se postojeći nastavni planovi i programi za osnovnu školu primenjivati naredne školske godine, s obzirom da „fond časova predviđen pravilnikom o nastavnom planu i programu nije u raskoraku sa opterećenjem učenika predviđenim novim Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju“. Kako je to moguće kada čak i broj časova obaveznih predmeta u nekim razredima prelazi ono što je predviđeno zakonom – samo je jedno od pitanja na koje nadležni u Ministarstvu nisu hteli da nam odgovore.

Izvor Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>