„Po prosveti i nauci smo već u EU“, reče Žare i ostade živ

obradovic_u_evropi530

Beograd — Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da će se tokom pregovora sa EU otvarati i pitanja obrazovanja i nauke i da Srbija razgovore apsolutno spremno dočekuje.

„Možda više nego i u jednoj drugoj oblasti u prosveti i nauci mi smo već godinama deo evropskih projekata i po onome što smo postigli u toj oblasti mi smo već članica EU, samo što nema ko to i formalno da potvrdi“, rekao je Obradović.

Ministar je dodao i da su pre dve nedelje u Evropskoj komisiji u Briselu vođeni razgovori o vrednostima našeg obrazovnog sistem i da je Srbija dobila odlične ocene za ono što radi u sistemu obrazovanja i nauke.

On je na skupu, povodom ispraćaja oko 200 srpskih studenata koji u okviru Erasmus Mundus programa odlaze na postdiplomske studije u zemlje EU, rekao da je strateški cilj Srbije da poveća broj visokobrazovanih i kvalitet obrazovanja.

Obradović je studentima poželeo da uživaju u danima, nedeljama i mesecima tokom kojih će studirati u inostranstvu, ali i da se trude da nauče što više.

„Kada se vratite u Srbiju da pomognete svojim kolegama, upoznajte ih i sa elementima obrazovnog sistema u inostranstvu, a dok ste tamo govorite malo i o Srbiji“, poručio je ministar u Klubu poslanika.

Studentima se, rekao je Obradović, pruža prilika da prenesu vrednosti visokog obrazovanja koje Srbija ima u inostranstvo gde je ono visoko cenjeno.

Ministar je naveo i da naša zemlja ima odlično i kvalitetno brazovanje, ali da je problem što privreda ne funkcioniše onako kako bi želeli i što nema dovoljno dobre saradnje privrede i univerziteta.

„Voleli bi da naši privrednici podržavaju studente i da i oni ulažu u visoko obrazovanje i da, naprimer, ostvare saradnju sa različitim katedrama na fakultetima“, rekao je Obradović.

Evropska komisija već osmu godinu dodeljuje studentima i nastavnom osoblju iz Srbije Erasmus Mundus stipendije za cele poslediplomske studije, odnosno master ili doktorske programe i za razmenu studenata.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>