„По просвети и науци смо већ у ЕУ“, рече Жаре и остаде жив

obradovic_u_evropi530

Београд — Министар просвете Жарко Обрадовић каже да ће се током преговора са ЕУ отварати и питања образовања и науке и да Србија разговоре апсолутно спремно дочекује.

„Можда више него и у једној другој области у просвети и науци ми смо већ годинама део европских пројеката и по ономе што смо постигли у тој области ми смо већ чланица ЕУ, само што нема ко то и формално да потврди“, рекао је Обрадовић.

Министар је додао и да су пре две недеље у Европској комисији у Бриселу вођени разговори о вредностима нашег образовног систем и да је Србија добила одличне оцене за оно што ради у систему образовања и науке.

Он је на скупу, поводом испраћаја око 200 српских студената који у оквиру Ерасмус Мундус програма одлазе на постдипломске студије у земље ЕУ, рекао да је стратешки циљ Србије да повећа број високобразованих и квалитет образовања.

Обрадовић је студентима пожелео да уживају у данима, недељама и месецима током којих ће студирати у иностранству, али и да се труде да науче што више.

„Када се вратите у Србију да помогнете својим колегама, упознајте их и са елементима образовног система у иностранству, а док сте тамо говорите мало и о Србији“, поручио је министар у Клубу посланика.

Студентима се, рекао је Обрадовић, пружа прилика да пренесу вредности високог образовања које Србија има у иностранство где је оно високо цењено.

Министар је навео и да наша земља има одлично и квалитетно бразовање, али да је проблем што привреда не функционише онако како би желели и што нема довољно добре сарадње привреде и универзитета.

„Волели би да наши привредници подржавају студенте и да и они улажу у високо образовање и да, например, остваре сарадњу са различитим катедрама на факултетима“, рекао је Обрадовић.

Европска комисија већ осму годину додељује студентима и наставном особљу из Србије Ерасмус Мундус стипендије за целе последипломске студије, односно мастер или докторске програме и за размену студената.

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>