http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/263536/i/1/sskola----dru.jpg

Škole tvrde da će upisati sve „vukovce”

U školama širom Srbije danas je upis đaka koji su posle prvog kruga ostali neraspoređeni. Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, takvih đaka je oko 1.100 u čitavoj Srbiji, koji će uglavnom popunjavati prazne klupe u mašinskim, tehničkim, građevinskim, poljoprivrednim školama…

Gimnazije i medicinske škole koje su bile prebukirane „vukovcima” i odlikašima podnele su zahteve za dodatna odeljenja, a u Ministarstvu prosvete objašnjavaju da će o njima odlučivati nakon avgustovskog upisa.

Prema našoj mini-anketi, u školama tvrde da neće biti problema da prime nešto više učenika nego obično – kapaciteta ima dovoljno, jer je reč o jednom ili dva odeljenja, odnosno o jednom ili dva đaka po odeljenju.

Iako roditelji tvrde da u Trećoj beogradskoj gimnaziji nema dovoljno mesta za sve prekobrojne vukovace, direktorka Dragana Vasić je juče za naš list potvrdila da kapaciteta ima dovoljno i da će biti izvodljivo da se organizuje nastava za još dva odeljenja koliko je traženo od prosvetnih vlasti.

– Prema statistici Ministarstva prosvete prošle godine smo bili najbolja škola u Srbiji, a ove je takođe konkurisao veliki broj dobrih učenika te smo prinuđeni da tražimo jedno dodatno odeljenje. Zahtev smo prosledili, čekamo odgovor, a kapaciteta imamo dovoljno – kaže za naš list dr Radivoje Stojković, direktor novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” i predsednik Zajednice gimnazija Srbije.

Na naše pitanje da li može da se dogodi da se posle avgustovskog polaganja mature, za upis u školu javi još jedno odeljenje „vukovaca”, direktor objašnjava da to nije moguće, jer se tačno zna koliko ima neupisanih đaka.

– Mi znamo da ima 68 vukovaca za našu školsku upravu, ali sigurno neće svi konkurisati u ovoj školi, neki su otišli u inostranstvo, tako da teorijski može da se dogodi da dobijemo eventualno još jednog ili dva đaka. Ali moram vam skrenuti pažnju i na to da se u javnosti dobrim đacima uglavnom smatraju samo „vukovci”, a zaboravljaju i odlikaši sa nekoliko četvorki i oni su dobri učenici – ukazuje Stojković.

Đaci koji nisu izašli na malu maturu polovinom juna, moraće to da učine krajem avgusta, bez obzira na to što je ispit poništen, jer je matura uslov da se završi osnovna škola. Prema najavama prosvetnih vlasti, za avgust se očekuje oko 1.230 učenika i oko 260 odraslih polaznika programa „Druga šansa”.

Izvor Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>