„Mala matura“: Saslušano 50 đaka

orig530

Beograd — Počinje ispitivanje osumnjičenih u aferi „mala matura“ 31. jula. U prisustvu roditelja izjave davala i maloletna deca, pišu „Novosti“.

Policija je završila istragu i četvoro osumnjičenih za krađu i prodaju testova u aferi „mala matura“ biće saslušano 31. jula pred Prvim osnovnim sudom.

Na optuženičkoj klupi naći će se Zorica Matić, radnica „Službenog glasnika“, koju terete da je u brushalteru iznela sve tri kombinacije iz srpskog jezika i dve kombinacije testova iz matematike.

Treću kombinaciju iz matematike, pretpostavlja se, fotografisala je mobilnim telefonom. Optuženo je i njenih četvoro pomagača. Ona se tereti za krađu, a ostali za prikrivanje. Navodno, ona je kombinacije iznela iz štamparije „Glasnika“, a oni su njima dalje trgovali. Svi osumnjičeni bili su uhapšeni, ali se brane sa slobode.

Tokom policijske istrage ispitano je pedesetoro dece, u prisustvu roditelja. Svi oni su iz Beograda i učenici su različitih osnovnih škola. Osim prvoosumnjičenih, i deca su učestvovala u lancu prodaje testova.

Zavisno od toga kog dana su prodavali testove, zarada je bila od 1.500 dinara, pa do 200 evra za komplet zadataka, prema nezvaničnim saznanjima policije. Zorica Matić izjavila je da krivično delo nije učinila da bi stekla protivpravnu korist, već da bi učinila uslugu prijatelju. Ona je test dala jednom od pomagača, od koga se dalje širio lanac. Postoji još ljudi koji su upleteni, ali njihova imena su skrivena od javnosti.

Sa više strana, međutim, može se čuti da je verzija o iznošenju testova iz štamparije u brushalteru puna kontroverzi. Osim što je materijal obiman, jer samo jedan test iz srpskog jezika ima 12 stranica, zanimljivo je i to da se sve dešavalo u prostoriji koja je pokrivena kamerama. Međutim, prema saznanjima ovog lista, tokom istrage u „Glasniku“, policija nije tražila niti uzela u obzir snimke sigurnosnih kamera iz „Službenog glasnika“. Osim Matićeve, saslušani su i ostali radnici štamparije, ali nijedan nije bio sumnjiv policiji.

Izvor: Večernje novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>