Penzija za 5.000 prosvetara

tabla530

Beograd — Nekoliko hiljada zaposlenih u osnovnim i srednjim školama moglo bi do jeseni da bude penzionisano, piše Danas.

Naime, na snagu je stupila nova odredba u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja po kojoj se u penziju odlazi sa 40 godina radnog staža ili 65 godina života i najmanje 15 godina staža.

To znači da penzija čeka sve nastavnike, vaspitače i stručne saradnike (pedagoge i psihologe) koji pomenuti uslov budu ispunili do 31. avgusta, kada se formalno i završava tekuća školska godina.

Ova obaveza važiće i za direktore škola, potvrđeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

Međutim, u tom ministarstvu nemaju podatke koliko bi zaposlenih moglo da bude penzionisano do 1. septembra, dok u sindikatima spekulišu da je reč o 3.000 do 5.000 ljudi. Nastavnici u školama koji su napunili 40 godina staža, a imaju manje od 65 godina, nezadovoljni su zbog novog zakonskog rešenja, jer će im penzija biti i do 12.000 dinara manja od plate.

„Prema našim procenama, oko 5.000 zaposlenih u školama ispunjava uslov za penziju, ali tačne podatke nema ni Ministarstvo, jer ne postoji jedinstvena baza podataka. U Srbiji ima 1.800 škola, a u svakoj od njih jedan do dva zaposlena ispunjavaju novi zakonski uslov za penzionisanje“, kaže za Danas Milan Jevtić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja je podržala ovo rešenje.

Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže da ova zakonska odredba diskriminiše prosvetne radnike koji su na vreme završili fakultet, dok prednost daje onima koji su studirali do tridesete godine. On ukazuje da će pod „udar“ zakona doći i medicinske sestre u predškolskim ustanovama, jer su one počele da rade po završetku srednje škole.

„Ova odredba Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja krši Zakon o radu, koji predviđa da se u penziju odlazi sa 65 godina života. S druge strane, Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju propisuje da se u penziju odlazi sa 45 godina radnog staža i to važi za sve, sem za obrazovanje“, kaže Brajković, dodajući da će penzionisanje nekoliko hiljada zaposlenih u školama dodatno opteretiti budžet.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović smatra da rešenje iz Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne diskriminiše zaposlene u obrazovanju, već da se „Brajković buni iz ličnih razloga, jer je napunio 65 godina života“.

„Sindikat obrazovanja nije predložio taj član. To je predlog Ministarstva, a mi se nismo bunili. Takvo zakonsko rešenje je postojalo i u prethodnom zakonu. Niko u školi nije toliki stručnjak da je nezamenljiv. Treba pružiti priliku i mladima koji su godinama na birou i čekaju posao“, kaže Pavlović.

On ističe da svake godine oko pet odsto zaposlenih u obrazovanju ode u redovnu penziju, a da će novo zakonsko rešenje obuhvatiti od 3.000 do 4.000 ljudi koji su do sada mogli, ali nisu hteli da se penzionišu.

„To će najviše „kačiti“ učitelje koji su se zaposlili sa višom školom, pa su se kasnije doškolovali. Tačno je da će im penzija biti manja od plate, ali oni su ranije počeli da primaju platu. Valjda i mladi koji su završili fakultete treba da počnu da rade“, kaže za Danas Pavlović.

Brajković: Poenta nije podmlađivanje kadra

Slobodan Brajković smatra da poenta cele priče nije podmlađivanje nastavnog kadra, već da je ovo način da se u škole ubace tehnološki viškovi sa pedagoškim obrazovanjem iz javnog sektora, kada na red bude došla racionalizacija. To se, kako kaže, već dogodilo u vreme kada je na čelu Ministarstva prosvete bio Slobodan Vuksanović.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>