Prijemni gubi smisao?

prijemni530

Na prijemnom ispitu nekih fakulteta dve trećine kandidata osvojilo maksimum. Unapred poznati zadaci na fakultetima gde je slabo interesovanje

Tamo gde ima dovoljno prijava, prijemni manje-više oslikava realnu sliku znanja

MAKSIMALAN broj bodova na prijemnom ispitu nekada je bio izuzetak, koji bi zaslužili tek poneki, najbolji maturanti u generaciji. Danas, na pojedinim fakultetima, rekordan broj bodova je pravilo, pa se brucoši na njima rangiraju, manje-više, na osnovu ocena koje nose iz škole.

Perfektno rešena ispitna pitanja, po pravilu, imaju kandidati fakulteta koji su poslednjih godina kuburili sa brojem zainteresovanih.

Oni su ove godine uspeli da u prvom krugu popune budžetske kvote, a da bi zaslužili studije o trošku države, kandidati su morali da imaju bar 51 bod. Možda je visoki skor na prijemnom upravo posledica politike olakšanog ulaska na budžet.

To obezbeđuje da i lošiji đaci premaše 51 poen, da bude popunjena budžetska kvota, a da fakultetima, koji pare od države dobijaju prema broju budžetskih akademaca, ne bude smanjeno finansiranje.

PROŠIRUJU KVOTE
MAŠINSKI, Elektrotehnički, Medicinski i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja UB za deset odsto proširiće kvote za upis samofinansirajućih studenata. Za drugi upisni rok na UB ostala su 492 slobodna mesta, od kojih je 87 budžetskih. Najviše indeksa u drugom roku moći će da podeli Pravoslavni bogoslovski, gde je ostalo 127 samofinansirajućih mesta, a na studije o sopstvenom trošku primaće i Rudarsko-geološki (4), Tehnološko-metalurški (16), Poljoprivredni (75), Filološki (69)… Mesta na budžetu biće na Učiteljskom, Fizičkom i Šumarskom.

Tamo gde ima dovoljno prijava, prijemni manje-više oslikava realnu sliku znanja. U grupi onih koji su na prijemnom imali maksimalnih 60 poena na Univerzitetu u Beogradu nalaze se, između ostalih, Poljoprivredni, Šumarski, Tehnički fakultet u Boru, pa čak i Hemijski fakultet i još poneki.

Sa jedne strane, recimo, na Pravnom fakultetu, od 1.600 rangiranih, tek četvoro je bez greške uradilo prijemni i na Matematičkom 14 od 890. Sa druge strane, na Tehničkom fakultetu u Boru, po smerovima – od 63 rangirana 44 ima maksimum, od 16 rangiranih 11 je sa 60 bodova, od 62 – 34 i od 101 – 66! Gotovo dve trećine brucoša, dakle, savršeno je rešilo prijemni ispit!

- Interesovanje je ove godine veće nego ranijih, a dobar uspeh možemo objasniti kvalitetom kandidata – kaže za „Novosti“ prof. dr Milan Antonijević, dekan ovog fakulteta. – U fazi pripreme kandidati dobijaju materijal iz kojeg na kraju budu i pitanja na prijemnom. Verujem da se svi dobro pripreme, pa je zato i prosek tako visok.

Prof. Antonijević dodaje i da je od 180 upisanih, čak 169 vrlo dobrih i odličnih đaka. Ipak, na rang-listi upadljivo je da su i oni sa školskim prosekom čak i manjim od trojke uspeli da reše sve zadatke.

Slična je situacija i na Poljoprivrednom fakultetu, gde je lestvica za budžet bila visoko postavljena. Na smeru Agroekonomija od 175 rangiranih 137 osvojilo je 60 bodova na prijemnom, a na Biljnoj proizvodnji – 245 od 361 rangiranog.

- Organizovali smo besplatnu pripremnu nastavu na kojoj su budući brucoši dobijali materijale za pripremu prijemnog – objašnjava dr Milica Petrović, dekan Poljoprivrednog fakulteta. – Ocene koje su doneli iz škole ove godine bolje su nego ranijih.

Slična je situacija i na Šumarskom fakultetu, čiji dekan prof. dr Milan Medarević takođe objašnjava da su kandidati dobijali zbirke iz kojih su se zadaci našli na prijemnom.

Prema rečima prof. dr Branka Kovačevića, dekana Elektrotehničkog fakulteta, zbog ovakvog ponašanja pojedinih fakulteta prijemni gubi smisao.

- Provera znanja je vrlo bitna i zato i nosi veći broj bodova nego uspeh iz škole – smatra prof. Kovačević. – Kada svi imaju maksimum, onda se rangiraju samo na osnovu ocena, a ne i prijemnog.

Izvor Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>