Од отказа страхује више од 500 наставника

strah_od_otkaza530

Више од 200 одељења у средњим школама биће угашено јер се у њих уписало мање од 15 ђака, колико је законски минимум. Највише одељења изгубиће машинске, пољопривредне, текстилне и грађевинске школе, а око 500 наставника који неће имати коме да предају страхују од отказа.
Док у најпопуларнијим школама отварају нова одељења, у стручним ће бити затворено око 200 одељења
Ђацима који су се уписали на смерове где одељења неће бити отворена биће понуђено да се пребаце на други смер. Тешка ситуација у овим средњим школама последица је тога што деца све мање желе у стручне школе, али и хаоса који је настао после поништавања мале матуре због крађе тестова.

Пошто се бодовао само школски успех, велики број одликаша и вуковаца уписао се у најпопуларније школе где ће бити отворено по неколико одељења преко квоте. Они нешто слабијег успеха похрлили су углавном у гимназије где је остало места па су стручне школе остале празне.

- Таман када се хаос око мале матуре стишао и наш син уписао смер техничара машинске енергетике, који је највише желео, сазнајемо да се одељење тог смера неће ни формирати јер га је уписало само 13 ђака – причају Драшко и Драженка Ивковић из Београда, додајући да је овај смер прошле године, када није било поништавања мале матуре, био попуњен.

Како наводе у Министарству просвете, у оваквим случајевима директор школе предложиће да се ученици упишу у други образовни профил истог степена стручне спреме. Али велики број ђака не жели да мења смер који су регуларно уписали.
Због мало ђака, наставници неће имати довољно часова.

- У школи влада паника, цело лето ћу провести ишчекујући вест о отказу. Пристала бих на све, да се дошколујем или преквалификујем, али изгледа да ни то није могуће – прича за “Блиц” наставница једне пољопривредне школе у којој није уписан довољан број ђака.

Неколико хиљада просветара требало би у септембру да оде у пензију због нове законске одредбе која предвиђа да се наставници пензионишу кад испуне бар један услов, или 40 година стажа или 65 година живота. Међутим, ако се наставницима школа које имају мало ђака не омогући преквалификација, многи неће моћи да дођу на место пензионисаних колега.

- За сада им није омогућена преквалификација, а до почетка школске године остало је само месец и по дана. Апелујемо на министра да и овој деци омогући да упишу жељену школу, као што је омогућено „вуковцима“ – каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда.

Извор Блиц

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>