http://www.blic.rs/data/images/2012-12-05/293778_kragujevac-tc-srbija051212ras-foto-nebojsa-raus_f.jpg?ver=1374231795

Sindikati i poslodavaci nezadovoljni Nacrtom zakona o štrajku

Sindikati i poslodavci u Srbiji imaju brojne primedbe na Nacrt zakona o štrajku, ali se slažu da je potreban taj zakon koji bi vratio socijalni dijalog.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), Ujedinjeni granski sindikat “Nezavisnost” i Unija poslodavaca Srbije smatraju da je glavna zamerka predloženim novinama u organizovanju štrajkova što nije dobro definisan minimum procesa rada za vreme štrajka.
Potpresednik SSSS Zoran Mihajlović kazao je agenciji Beta da taj sindikat smatra i da bi u novom zakonu o štrajku trebalo da bude uvedena i odredba da poslodavac mora da isplati radnike za vreme štrajka, ako je taj štrajk pokrenut zbog toga što poslodavac ne isplaćuje zarade.

- Nigde u svetu ne postoji da poslodavac ima pravo da ne isplaćuje zarade i to mora da se sankcioniše zakonom – kazao je Mihajlović.

SSSS traži i da se iz zakona izuzme arbitraža koja produžava rokove za organizovanje štrajka.

„I poslodavci imaju prao na štrajk“

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata “Nezavisnost” Branislav Čanak kazao je agenciji Beta da taj sindikat ima zamerke na zahtev poslodavaca da i oni imaju pravo na njihov štrajk, ističući da njemu to više liči na “ličnu osvetu”, jer poslodavci ne mogu da objasne šta će im štrajk već im je argument da “to pravo imaju i druge zemlje pa što ne bi imali i mi”.

Čanak je podsetio da se zakon o štrajku priprema već četiri godine, naglašavajući da je cilj svih koji su u tome učestvovali da se donese moderan zakon koji ne uskraćuje prava ni državi, ni poslodavcima, ni radnicima.

U Uniji poslodavaca Srbije (UPS) agenciji Beta je rečeno da Nacrt zakona o štrajku daje čitav niz prava zaposlenima, dok poslodavce uopšte ne štiti, i da će, ukoliko se usvoji bez izmena, znatno usporiti strane investicije.

Poslodavci: Nacrt je ustupak sindikatima

Prema rečima direktora UPS-a Dragoljuba Rajića, zamerka Unije je to što je minimum procesa rada definisan samo za državna preuzeća, nije određena ni odgovornost ako se utvrdi da je štrajk nelegalan, a i poslodavcima nije dozvoljeno da preduzimu kontra meru.

- Ono sto je predloženo u Nacrtu zakona o štrajku je u interesu sindikata, odnosno samo je ustupak sindikatu, jer se uskoro očekuje zakon o radu. Za državu je ovakav zakon, koji kao da je pisan još pre 30 godina, kontra produktivan i ekonomiju može samo da pogura unazad – kazao je Rajić.

U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) agenciji Beta su kazali da je Nacrt zakona o štrajku nedovršen, neprecizan i restriktivan i kao takav pogodan za proizvoljnu primenu i brojne zloupotrebe od strane države i poslodavaca.

„Umesto da eliminiše, kreira konflikte“

Generalni sekretar ASNS Nebojša Rajković kazao je da su predlozi o organizovanju štrajka “skup neartikulisanih, nedovoljno definisanih i razrađenih ideja i ima praktično značaj deklaracije”.

- Zakon umesto da eliminiše konflikte, kako je koncipiran, svojim rešenjima ih kreira – kazao je Rajković.

I delegacija nemačke privrede u Srbiji ima zamerke na Nacrt zakona o štrajku i upozorava da će ako se usvoji u formi o kojoj je 12. juna počela javna rasprava koja treba da traje do 2. avgusta, uticati na znatno pogoršanje stanja u čitavoj privredi Srbije.

U saopštenju Delegacije nemačke privrede u Srbiji je navedeno da će ukoliko se takav zakon usvoji usporiti strane direktne investicije u Srbiji, a mogao bi i da utiče i na izmeštanje sadašnjih proizvodnih pogona nekih nemačkih i drugih stranih investitora van granica Srbije.

Istaknuto je i da javna rasprava o Nacrtu zakona o štrajku nije transparentna jer se organizuju samo tri rasprave i to u letnjim mesecima, kada su ljudi na godišnjim odmorima.

- Nacrt ovog zakona mnogo je gore rešenje od starog zakona iz 1996. godine i neophodno je, ili napisati potpuno novi nacrt, ili značajno izmeniti sadašnji koji će uvažiti kriterijume ravnopravnosti svih strana – navedeno je u saopštenju Delegacije nemačke privrede.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>