http://novosti.rs/upload/thumbs/images/2013//07/20/dru-studenti_620x0.jpg

Naši studenti na prestižnim evropskim univerzitetima

Više od 900 srpskih studenata kroz program „Erazmus mundus“ besplatno se usavršavalo u Evropskoj uniji IVANA Banković, nastavnica engleskog jezika u seoskoj školi kraj Svilajnca, konkurisala je pre tri godine za stipendiju najprestižnijeg evropskog programa razmene studenata „Erazmus mundus“. Prošli su meseci, već je izgubila svaku nadu, a onda je stigao odgovor. Pozitivan. Spakovala je kofere i ubrzo se našla u Oslu, u grupi studenata pristiglih od Gane i Ekvadora, do Švedske i Indije.
 Za odlazak studenata na razmenu u Srbiji je zadužena kancelarija „Tempus“ projekta
Tokom dvogodišnjih master studija, osim u Oslu, boravila je i učila u na Univerzitetu na Malti i Tehnološkom institutu u Dablinu. Školarina je bila plaćena, kao i troškovi života.

Nisam se nadala da ću uopšte da dobijem prestižnu stipendiju, posebno zato što nisam imala posebno visok prosek ocena – priča Ivana za „Novosti“. – Već sam radila četiri godine u školi i osećala potrebu da se dalje usavršavam. Zato sam se prijavila i dobila privilegiju da steknem tako dragoceno iskustvo. Sve uspomene, od profesionalnih, do privatnih su sjajne, a osim novih znanja stekla sam i prijatelje za ceo život.

Predavanja su, kaže, bila na engleskom, ali u početku, iako su svi govorili ovaj jezik, teško su se sporazumevali. Svako je imao specifičan izgovor. Vremenom su postali kao porodica, jer se grupa selila iz države u državu.

SVADBA U INDIJI
- SA svima iz grupe ostao sam u kontaktu. Prošle godine došli su u Srbiju i vodio sam ih na „Egzit“. I ja sam putovao kod njih, a zajedno smo išli i kod kolege i drugara na svadbu u Indiji – priča svoja iskustva Miloš Jovanović. I Ivana Banković dobila je pozivnicu za svadbu, i to od koleginice iz Ekvadora. Kaže, ako bude finansijskih mogućnosti, sa kolegama će putovati u ovu daleku zemlju.

Ivana je samo jedan od 900 studenata koji su posredstvom „Erazmus mundusa“ dobili priliku da se besplatno usavršavaju na najprestižnijim evropskim univerzitetima. Nedavno je put evropskih metropola otputovala i deveta generacija koja broji 230 akademaca. Studenti dobijaju besplatno celokupne master ili doktorske studije, ali veliki je broj i onih koji putuju na kraća usavršavanja. Diplome su im priznate, a putem ove razmene svake godine i strani studenti dolaze u našu zemlju. Stipendiju mogu da dobiju i predavači na univerzitetima.

Jedan od studenata na razmeni, danas asistent na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Miloš Jovanović, sa svog studijskog boravka takođe nosi samo pozitivna iskustva. Njegov dvogodišnji put krenuo je iz Madrida, nastavio se u Stokholmu, pa u Milanu, da bi se poslednji semestar vratio u Španiju. Cela međunarodna grupa selila se zajedno.

- Grupu je činilo 27 ljudi iz 19 zemalja. Na kraju programa svi smo dobili po tri diplome – švedsku, italijansku i špansku – objašnjava Miloš. – Stipendija pokriva sve troškove, od školarine, preko putovanja, zdravstvenog osiguranja do troškova života. Za stan i hranu dobijao sam oko 1.000 evra mesečno, što je sasvim dovoljno za pristojan studentski život. Sa ljudima iz grupe sam se toliko zbližio da smo postali pravi prijatelji.

Miloš objašnjava da, iako su se razišli pre tri godine, svako se vratio u svoju zemlju, i dalje se sastaju dva puta godišnje u Milanu. Sa nekim kolegama čak i profesionalno sarađuje.

I Miloš i Ivana sada pričaju da je najteži deo bilo prijavljivanje. Potrebno je prikupiti brojne dokumente i sve ih prevesti na engleski kod sudskog tumača, napisati motivaciono pismo i naoružati se strpljenjem, jer se odgovor čeka mesecima. Upravo motivaciono pismo je, napominju, najvažnije. Mora se napisati tako da komisiju ubedite da ste baš vi osoba koja treba da bude izabrana.

A za odlazak studenata na razmenu u Srbiji je zadužena kancelarija „Tempus“ projekta. Krajem leta biće objavljen novi konurs za sledeću godinu.

Izvor Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>