http://novosti.rs/upload/thumbs/images/2013//07/20/dru-studenti_620x0.jpg

Наши студенти на престижним европским универзитетима

Више од 900 српских студената кроз програм „Еразмус мундус“ бесплатно се усавршавало у Европској унији ИВАНА Банковић, наставница енглеског језика у сеоској школи крај Свилајнца, конкурисала је пре три године за стипендију најпрестижнијег европског програма размене студената „Еразмус мундус“. Прошли су месеци, већ је изгубила сваку наду, а онда је стигао одговор. Позитиван. Спаковала је кофере и убрзо се нашла у Ослу, у групи студената пристиглих од Гане и Еквадора, до Шведске и Индије.
 Za odlazak studenata na razmenu u Srbiji je zadužena kancelarija „Tempus“ projekta
Током двогодишњих мастер студија, осим у Ослу, боравила је и учила у на Универзитету на Малти и Технолошком институту у Даблину. Школарина је била плаћена, као и трошкови живота.

Нисам се надала да ћу уопште да добијем престижну стипендију, посебно зато што нисам имала посебно висок просек оцена – прича Ивана за „Новости“. – Већ сам радила четири године у школи и осећала потребу да се даље усавршавам. Зато сам се пријавила и добила привилегију да стекнем тако драгоцено искуство. Све успомене, од професионалних, до приватних су сјајне, а осим нових знања стекла сам и пријатеље за цео живот.

Предавања су, каже, била на енглеском, али у почетку, иако су сви говорили овај језик, тешко су се споразумевали. Свако је имао специфичан изговор. Временом су постали као породица, јер се група селила из државе у државу.

СВАДБА У ИНДИЈИ
- СА свима из групе остао сам у контакту. Прошле године дошли су у Србију и водио сам их на „Егзит“. И ја сам путовао код њих, а заједно смо ишли и код колеге и другара на свадбу у Индији – прича своја искуства Милош Јовановић. И Ивана Банковић добила је позивницу за свадбу, и то од колегинице из Еквадора. Каже, ако буде финансијских могућности, са колегама ће путовати у ову далеку земљу.

Ивана је само један од 900 студената који су посредством „Еразмус мундуса“ добили прилику да се бесплатно усавршавају на најпрестижнијим европским универзитетима. Недавно је пут европских метропола отпутовала и девета генерација која броји 230 академаца. Студенти добијају бесплатно целокупне мастер или докторске студије, али велики је број и оних који путују на краћа усавршавања. Дипломе су им признате, а путем ове размене сваке године и страни студенти долазе у нашу земљу. Стипендију могу да добију и предавачи на универзитетима.

Један од студената на размени, данас асистент на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, Милош Јовановић, са свог студијског боравка такође носи само позитивна искуства. Његов двогодишњи пут кренуо је из Мадрида, наставио се у Стокхолму, па у Милану, да би се последњи семестар вратио у Шпанију. Цела међународна група селила се заједно.

- Групу је чинило 27 људи из 19 земаља. На крају програма сви смо добили по три дипломе – шведску, италијанску и шпанску – објашњава Милош. – Стипендија покрива све трошкове, од школарине, преко путовања, здравственог осигурања до трошкова живота. За стан и храну добијао сам око 1.000 евра месечно, што је сасвим довољно за пристојан студентски живот. Са људима из групе сам се толико зближио да смо постали прави пријатељи.

Милош објашњава да, иако су се разишли пре три године, свако се вратио у своју земљу, и даље се састају два пута годишње у Милану. Са неким колегама чак и професионално сарађује.

И Милош и Ивана сада причају да је најтежи део било пријављивање. Потребно је прикупити бројне документе и све их превести на енглески код судског тумача, написати мотивационо писмо и наоружати се стрпљењем, јер се одговор чека месецима. Управо мотивационо писмо је, напомињу, најважније. Мора се написати тако да комисију убедите да сте баш ви особа која треба да буде изабрана.

А за одлазак студената на размену у Србији је задужена канцеларија „Темпус“ пројекта. Крајем лета биће објављен нови конурс за следећу годину.

Извор Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>