http://www.unijasprs.org.rs/images/slike2013/memorandum.jpg

Припрема младих за праве одлуке

У 1.104 основне школе и 124 канцеларије за младе у Србији спроводи се пројекат “Професионална оријенатација у Србији”. Циљ је успостављање функционалног и одрживог система и програма професионалне оријентације за младе на преласку из основне школе у средњу, односно у свет рада.
Меморандум о спровођењу пројекта потписали су директор Националне службе за запошљавање Србије Синиша Надбантић и вођа пројекта Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) др Мартин Велте.

До краја 2015. године програм професионалне оријентације биће уведен у све основне школе и канцеларије за младе у Србији, а обухватиће не само ученике завршних разреда основне и средње школе већ и младе до 30 година. По Надбантићевим речима, НСЗ има капацитете за реализацију тог пројекта јер у свим филијалама постоје сарадници који раде на пословима каријерног вођења и саветовања, а посебан допринос могу дати запослени у центрима за информисање и професионално саветовање који су активни у Београду, Новом Саду и Нишу.

У реализацију програма професионалне оријентације укључене су основне школе, локалне канцеларије за младе, привредна удружења, локална самоуправа, регионални центри за стручно усавршавање наставника. До сада је формирано 38 локалних тимова за професионалну оријентацију у градовима широм Србије, који пружају подршку за успостављање функционалног система професионалне оријентације кроз изградњу капацитета у локалној заједници за менторство и партнерство школа и других инситуција. На крају рад свих тих институција треба да доведе до развијања способности младих људи да донесу и спроведу промишљену, ваљану и самосталну одлуку о избору школе и занимања, као и да планирају каријеру и укључе се у свет рада.

Извор: Дневник

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>