Dodeljena sredstva po konkursu Aktivni raspust

ugovori-aktivni-raspus530t

Potpisani ugovori za „Aktivni raspust“ i prevenciju nasilja i diskriminacije

 

Novi Sad, 15. jul 2013. – Na svečanosti u zgradi Vlade Vojvodine, potpisani su ugovori na osnovu rezultata Konkursa za prevenciju nasilja i diskriminacije i Konkursa „Aktivni raspust“ koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu. Resorni sekretarijat prvi put je ove godine raspisao dva nova konkursa iz sektora sporta i omladine. Na konkurs za prevenciju nasilja i diskriminacije prijavljena su četrdeset i tri projekta, a sredstva su dodeljena za šesnaest projekata. Sa organizacijama mladih i za mlade, kao i sa ustanovama potpisani su ugovori za projekte koji su odobreni na konkursu. Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu rekla je da se nada da će resorni sekretarijat i narednih godina organizovati iste konkurse.

„Danas je ukupno dodeljeno deset miliona dinara. Četiri miliona dobile su organizacije koje su se prijavile na Konkurs za prevenciju nasilja i diskriminacije, a šest miliona je dato vaspitno obrazovnim ustanovama čiji su projekti odobreni na Konkursu „Aktivni raspust“. Konkurs za prevenciju nasilja i diskriminacije fokusiran je na mlade do osamnaest godina; naročito za prevenciju vršnjačkog i elektronskog nasilja. Žao mi je što se organizacije koje se bave pravima LGBT osoba nisu prijavile u većem broju na konkursu. Samo je jedna organizacija podnela projekat na ovu temu, pa očekujem da ove organizacije budu aktivnije na nekom od sledećih konkursa. Konkurs „Aktivan raspust“ bio je usmeren na aktivnosti najmlađih tokom njihovog letnjeg raspusta. Namera je bila da obrazovne ustanove osmisle kreativne aktivnosti, sportske ili radioničarske, za mališane kako bi svoje slobodno vreme provodili u školskom dvorištu, a ne na ulici. Hoćemo da deca svoju školu prepoznaju kao svoj drugi dom. Nadam se da ćemo obezbediti sredstva da realizujemo ovaj Konkurs i tokom zimskog raspusta“, rekla je pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu.

Podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Aleksandra Ristić i samostalni stručni saradnik II za školski sport i sport za sve Branko Vujović uručili su ugovore za realizaciju odobrenih projekata na Konkursu „Aktivni raspust“. Na Konkursu se prijavilo šezdeset i šest kandidata, od kojih je četrdeset vaspitno-obrazovnih ustanova dobilo sredstva za realizaciju projekata, pri čemu su prednost imali projekti u saradnji sa udruženjima građana.

„Pripremajući ‘Strategiju za razvoj školskog sporta u AP Vojvodini’, pokrenuli smo Konkurs ‘Aktivni raspust’, u nameri da se deci obezbede kvalitetni programi tokom letnjeg raspusta. Cilj nam je takođe bio da kroz realizaciju ovog konkursa pokušamo da ujedinimo obrazovne ustanove sa nevladinim sektorom. U 99% slučajeva podnosioci projekta bile su obrazovne ustanove, a realizator projekta biće udruženja građana kako bi deci ponudili što više omladinskih i sportskih programa“, izjavio je samostalni stručni saradnik II za školski sport i sport za sve Branko Vujović, uoči potpisivanja ugovora.

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>