Додељена средства по конкурсу Активни распуст

ugovori-aktivni-raspus530t

Потписани уговори за „Активни распуст“ и превенцију насиља и дискриминације

 

Нови Сад, 15. јул 2013. – На свечаности у згради Владе Војводине, потписани су уговори на основу резултата Конкурса за превенцију насиља и дискриминације и Конкурса „Активни распуст“ који је расписао Покрајински секретаријат за спорт и омладину. Ресорни секретаријат први пут је ове године расписао два нова конкурса из сектора спорта и омладине. На конкурс за превенцију насиља и дискриминације пријављена су четрдесет и три пројекта, а средства су додељена за шеснаест пројеката. Са организацијама младих и за младе, као и са установама потписани су уговори за пројекте који су одобрени на конкурсу. Покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Чобану рекла је да се нада да ће ресорни секретаријат и наредних година организовати исте конкурсе.

„Данас је укупно додељено десет милиона динара. Четири милиона добиле су организације које су се пријавиле на Конкурс за превенцију насиља и дискриминације, а шест милиона је дато васпитно образовним установама чији су пројекти одобрени на Конкурсу „Активни распуст“. Конкурс за превенцију насиља и дискриминације фокусиран је на младе до осамнаест година; нарочито за превенцију вршњачког и електронског насиља. Жао ми је што се организације које се баве правима ЛГБТ особа нису пријавиле у већем броју на конкурсу. Само је једна организација поднела пројекат на ову тему, па очекујем да ове организације буду активније на неком од следећих конкурса. Конкурс „Активан распуст“ био је усмерен на активности најмлађих током њиховог летњег распуста. Намера је била да образовне установе осмисле креативне активности, спортске или радионичарске, за малишане како би своје слободно време проводили у школском дворишту, а не на улици. Хоћемо да деца своју школу препознају као свој други дом. Надам се да ћемо обезбедити средства да реализујемо овај Конкурс и током зимског распуста“, рекла је покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Чобану.

Подсекретарка Покрајинског секретаријата за спорт и омладину Александра Ристић и самостални стручни сарадник II за школски спорт и спорт за све Бранко Вујовић уручили су уговоре за реализацију одобрених пројеката на Конкурсу „Активни распуст“. На Конкурсу се пријавило шездесет и шест кандидата, од којих је четрдесет васпитно-образовних установа добило средства за реализацију пројеката, при чему су предност имали пројекти у сарадњи са удружењима грађана.

„Припремајући ‘Стратегију за развој школског спорта у АП Војводини’, покренули смо Конкурс ‘Активни распуст’, у намери да се деци обезбеде квалитетни програми током летњег распуста. Циљ нам је такође био да кроз реализацију овог конкурса покушамо да ујединимо образовне установе са невладиним сектором. У 99% случајева подносиоци пројекта биле су образовне установе, а реализатор пројекта биће удружења грађана како би деци понудили што више омладинских и спортских програма“, изјавио је самостални стручни сарадник II за школски спорт и спорт за све Бранко Вујовић, уочи потписивања уговора.

 

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>