http://www.dnevnik.rs/sites/default/files/imagecache/Slika-vest/rupa_2.jpg

Država loš gazda i šloserima i nuklearnim fizičarima

Procenjuje se da godišnje i do 19.000 ljudi ne dobije penzijsko rešenje, uglavnom zbog “rupa” u stažu, odnosno jer im gazde ne uplaćuju doprinose redovno.
Naučnicima iz „Vinče” nisu plaćeni doprinosi
 Naučnicima iz „Vinče” nisu plaćeni doprinosi

Tako su dovedeni u situaciji da u radnim knjižicama imaju pun radni staž neophodan za penzionisanje, ali on nije pokriven penzijskim stažom.

U takvoj situaciji su trenutno ne samo obični radnici već i naučnici, lekari i drugo medicinsko osoblje. Naime, ne samo da poslodavci privatnih i državnih firmi godinama ne plaćaju penzioni doprinos već to ne čine ni naučni instituti i zdravstvene ustanove. Tako je obelodanjeno da naučnici zaposleni u uglednim institutima kakvi su, recimo, “Vinča” ili “Kirilo Savić”, ne mogu ići u penziju kad po godinama radnog staža ispune uslove jer im godinama nisu plaćani doprinosi. Dugovanja su ogromna i na Medicinskom fakultetu u Nišu, gde premašuju 210 miliona dinara, kao i na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

Dodatna briga za one koji su pred penzijom a imaju nepokrivene godine uplatom penzijskih doprinosa je i to što je u međuvremenu promenjen poreski zakon pa od sledeće godine i penzijski doprinosi zastarevaju ako nisu uplaćeni duže od deset godina. U tri velike akcije u proteklih desetak godina država je radni staž povezala za oko pola miliona ljudi. Pošto je praksa da se penzioni doprinosi ne uplaćuju nastavljena i nakon poslednjeg “priznavanja” od države, ostaje nejasno ko će ljudima koji treba da idu u penziju a ne mogu zbog nesavesnih gazda sada uplatiti novac i omogućiti da postanu penzioneri. Oni će, na neki način, zbog izmenjenog zakona biti u nepovoljnijem položaju od zaposlenih kojima je država odrešila kesu i uplatila penzijske doprinose. Drugim rečima teško će na osnovu penzijskog staža doći do penzije pa će morati čekati godine života da bi ipak stigli do rešenja o penzionisanju.

Centralni registar socijalnog osiguranja je trebalo da zaživi ove godine, ali će, sva je prilika, početi da radi tek naredne. Tek kada on bude potpuno osposobljen, zaposleni će moći da imaju uvid u svaku pojedinačnu poresku prijavu i tako redovno proveravaju podatke o sebi i odmah reaguju ako otkriju da ih je gazda prethodnog mesec “zaboravio”. To će im omogućiti da jednog dana kad dođe vreme penzionisanja, ne otkriju neprijatnu istinu da nemaju dovoljno staža za to.

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>