Ljušić o krađi testova za malu maturu

Rados-Ljusic530
Policija završila istragu u „Službenom Glasniku“ povodom krađe testova za malu maturu i utvrdila odgovornost samo žene koja je iznela šest testova iz štamparije, rekao v.d. direktora tog preduzeća Radoš Ljušić. Svi znaju da se testovi „provaljuju“ od 1993. godine, ali se o tome ćuti, kaže Ljušić.Vršilac dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Radoš Ljušić rekao je da je policija završila istragu u „Glasniku“ povodom krađe testova za malu maturu i utvrdila odgovornost samo jedne osobe u tom javnom preduzeću – žene koja je iznela šest testova iz štamparije.

Ljušić je na konferenciji za novinare rekao da je javno tužilaštvo sada slučaj predalo sudu i ocenio da treba sačekati da sud kaže šta misli pa da se tada može govoriti o eventualnim drugim akcijama.
Ne znam šta će sud uraditi, ali će „Službeni glasnik“ snositi odgovornost u zavisnosti od odluke suda, rekao je Ljušić i dodao da svi znaju da se testovi „provaljuju“ od 1993. godine, ali da se o tome ćuti.Ljušić je novinarima pokazao USB memoriju i rekao da ona, a ne grudnjaci služe za iznošenje testova i da, ako ih ima na „flešu“, imaju ih svi.Ljušić, međutim, nije želeo da odgovori na pitanje da li veruje da su testovi bili „provaljeni“ pre nego što su pristigli na štampu u „Glasniku“.

Vršilac dužnosti direktora je rekao i da prilikom štampanja testova dva policajca stoje na ulazu/izlazu iz štamparije koja je pokrivena video nadzorom, a zaposlenima je zabranjena upotreba mobilnih telefona, ali da će bezbednosne mere biti unapređene ako se ispostavi da je to neophodno.

Ministarstvo prosvete je zbog provaljivanja testova za malu maturu ove godine upis u srednje škole vršilo samo na osnovu bodova ostvarenih uspehom učenika tokom školovanja.

Govoreći o poslovanju „Službenog glasnika“, Ljušić je rekao da to preduzeće više nije gubitaš i da je u prvih šest meseci 2013. godine ostvarilo dobit od 47 miliona dinara i da više ne spada u red „gubitaša“.

„Dobitnički“ poslovni rezultat ostvaren je zahvaljujući zaustavljanju krađe, zabrani nekontrolisanih troškova iz državnog novca i zavođenju stroge štednje, reda i discipline, rekao Ljušić.

Rekao je da posle istrage o krađi maturskih testova, policija u tom javnom preduzeću ispituje ugovor o štampanju knjige „Trijumf hrišćanstva“, a istraga će verovatno biti proširena.

Ljušić je dodao da bi do kraja godine to preduzeće trebalo da predloži donošenje uredbe koja bi omogućila da se bibliotekama u Srbiji pokloni oko 500 miliona primeraka knjiga iz zaliha tog preduzeća, bez plaćanja 40 miliona dinara poreza na dodatu vrednost.

Izvor: RTS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>