Прво Закон о штрајку, па онда о раду

skupstina-srbije-zasedanje530

Радна група почеће измене Закона о раду тек када се актери социјалног дијалога усагласе око одбредби Нацрта Закона о штрајку, што неће бити лак посао и могуће је да ће доношење измена бити “пролонгирано“ за почетак следеће године, изјавио је данас државни секретар Министарства рада и социјалне политике Зоран Мартиновић.

- Биће веома тешко, имајући у виду и све што се полемише око Нацрта закона о штрајку и верујем да ће много тежа бити процедура усвајања измена и допуна Закона о раду… Ипак треба сви да размислимо у каквом времену живимо, колика је стопа незапослености, која су то решења која могу такву ситуацију да промене и да идемо у неком бољем правцу – рекао је Мартиновић.

Он је нагласио да би Закон о раду и његове измене требало да буду континуирани процес, односно да би све одредбе око којих не буде одмах постигнута сагласност, требало да буду разматране и усаглашаване у наредном периоду.

Раније је најављено да се очекује да ће измене и допуне Закона о раду бити завршене до краја ове године, а Мартиновић је рекао да би требало имати у виду да би процес усаглашавања актера који учествују у томе могао да потраје и да ће се доношење измена бити пролонгирано.

- Треба оставити резерву, да се неки рокови, не могу испратити онако, како су предвиђени – навео је Мартиновић. Он је додао да је Министарство рада завршило систематизацију свих чланова закона који би требало да буду промењени на основу онога што су били предлози радне групе и удружења послодаваца.

Како је рекао, очекује се озбиљна полемика око измена и да ће се настојати у томе да се прихвате решења која могу наићи на добар пријем свих социјалних партнера. Послодавци су раније указали да би изменама требало омогућити да се рад на одређено време продужи са годину дана на три године, са чиме се не слажу синдикати.

- Када смо сагледавали искуства, неких земаља у окружењу и неких земаља ЕУ, углавном су присутна решења према којима рад на одређено време траје две, три године, а чак постоје изузеци да у неким случајевима и за неке категорије може трајати и дуже – казао је Мартиновић и додао да ће став Министарства бити да се нађе неко средње решење- две године.

Када је реч о раду у пару, односно да се радно време подели, Мартиновић је рекао да ће се видети да ли ће та одредба бити другачије дефинисана, али да сматра да то није питање око којег ће се спорити социјални партнери.

Мартиновић је рекао да је став свих социјалних актера који су укључени у рад на изменама закона о раду да би отпремнине требало да се исплаћују за године стажа који је проведен код последњег послодавца, а не за све године стажа.
- Сви смо на становишту да је то за послодавце један озбиљан терет, а с друге стране, често се појављују залоупотпребе у пракси да један запослени теоретски, а и практично, може да оствари отпремину за исте године, радног стажа код неколико послодаваца, и неколико пута током свог радног века – казао је Мартиновић.

Уколико би се то променило, могао би да буде олакшан начин запошљавања старијих градјана, са дужим годинама радног стажа, а могао би да се смањи број уговора на одредјено време за њих… Говорећи о стопи незапослености, Мартиновић је рекао да је пад незапослености у односу на прошлу годину привремено заустављен и да сада она износи 24,1 одсто.

- Не можемо рачунати да ће без стварања једног повољнијег привредног амбијента, без повећања обима инвестиција, без повећања производње, да се у неком кратком року, ова стопа обори испод 20 посто, али рачунамо да једном синергијом, и ангазовањем свих актера у том процесу можемо за годину две, да очекујемо да ова стопа настави свој пад – рекао је Мартиновић.

Извор Блиц

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>