http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/266050/i/1/astrofizika.png

Ne uče astronomiju, a osvojili zlato

Nacionalni tim Srbije sastavljen od pet učenika Matematičke gimnazije, na Olimpijadi iz astronomije i astrofizike osvojio je dve zlatne medalje, jednu srebrnu i dve pohvale,

Srpski tim koji je osvojio medalje na Olimpijadi u Grčkoj (Foto lična arhiva)

Na sedmoj Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike, od 27. jula do 5. avgusta u Grčkoj, nacionalni tim Srbije sastavljen od pet učenika Matematičke gimnazije osvojio je dve zlatne medalje, jednu srebrnu i dve pohvale. Ivan Tanasijević i Luka Bojović dobili su zlatna odličja, Aleksandar Miladinović – srebrnu medalju, dok su Uroš Ristivojević i Predrag Obradović osvojili pohvale.

Direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović kaže da su đaci ostvarili ogroman uspeh.

– Interesantno je, takođe, da su zlatni momci Ivan i Luka iz istog odeljenja. Neobično je i to što naši učenici nisu imali astronomiju kao predmet. Astronomija se, naime, u Matematičkoj gimnaziji uči tek od četvrtog razreda, ali su se učenici dodatno, uz pomoć profesora iz Opservatorije i studenata astronomije, pripremali za olimpijadu. Kod nas u Srbiji se inače malo radi i na redovnim časovima. Zamislite da su oni ostajali posle škole i pripremali predmet koji je potpuno van nastave i tako osvojili zlato – naglašava direktor Ognjanović.

Prema njegovim rečima, astronomija inače zahteva mnogo teorijskog znanja iz matematike i fizike, koje prevazilazi gradivo iz srednje škole.

– Astronomija je kao predmet inače osetljivo pitanje, jer je izbačena iz školskog programa kao nastavni predmet i više ne postoji, osim u Matematičkoj gimnaziji i našim isturenim odeljenjima u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Valjevu, Kraljevu i Senti. Bila je ideja da se učenici gimnazija rasterete, ali je time možda napravljena medveđa usluga, jer cilj nije postignut, zato što su sada u četvrtoj godini spojeni fizika i astronomija. Zapravo, učenici iz oba predmeta dobijaju manje znanja – kaže Ognjanović.

Inače, Ivan i Luka su ovoga leta osvojili i bronzane medalje na Olimpijadi iz fizike u Kopenhagenu. To je zaista podvig za ove dečake, koji su tokom leta, na dve različite olimpijade, osvojili odličja. Matematička gimnazija nije imala problem finansiranja olimpijade u Atini, jer je Društvo astronoma Srbije organizovalo putovanje.

Izvor Politika

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>