Jedan beogradski dekan budući ministar prosvete

vucic_52
Kako „Dnevnik” nezvanično saznaje, resor prosvete, koji je do sada bio u rukama SPS-a s ministrom Žarkom Obradovićem na čelu, vodiće ubuduće jedan od dekana beogradskog Univerziteta, blizak SNS-u. Zapravo, završna faza rekonstrukcije za javnost je iznedrila za sada samo dve stvari: imena ministra koji napuštaju Vladu Srbije i da će ona, i parlamentarna većina u Skupštini, ubuduće funkcionisati bez URS-a Mlađana Dinkića.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević izjavio je juče da su u predstojećoj rekonstrukciji vlade neophodne „izvesne promene” u organizaciji ministarstava i da će se o tome razgovarati narednih dana. Bačević je, u izjavi novinarima pre susreta sa predstavnicima rudara Srbije, najavio da će se u vladi razgovarati o mogućem spajanju nekih ministarstava ili njihovom „pregrupisavanju”, jer je „činjenica da do toga treba da dođe”.

Kako je istakao, neke promene su neophodne, ali na koji način će se one izvesti, ne može još da kaže, jer u vladi nisu vođeni razgovori o tome. Bačević nije isključio mogućnost da ponovo dođe do spajanja resora rudarstva i energetike, jer „to nije nelogično”.

„Ali, postoje i druge varijante i mogućnosti”, napomenuo je on.

Govoreći o onome što je u oblasti rudastva urađeno u proteklu godinu dana, Bačević je naglasio da vlada nije i neće odustati od razvojne politike u toj oblasti, jer želi da prirodna bogatstva koja se nalaze u utrobi zemlje stavi u funkciju razvoja države.

On je naveo da je od jula prošle godine 51 domaća i strana kompanija dobila pravo na geološka istraživanja, a od toga više od 20 za zlato, litijum i bor. Otkrivene su značajne rezerve zlata i rude bakra, rekao je Bačević i dodao da to uliva optimizam da je zemlja na putu da preko rudarstva pokrene proizvodnju i zaposli veliki broj ljudi u rudnicima. Rudarstvo je vrlo ozbiljan razvojni projekat i razvojna šansa za državu Srbiju i mi nemamo pravo da tu šansu ne iskoristimo na najbolji mogući način, konstatovao je on.

Bačević je ukazao da, nažalost, Srbija u ovom trenutku nema dovoljno novca da sprovede ni osnovna geološka istraživanja u obimu u kojem bi to htela, ali da zato postoje inostrane kompanije koje taj problem nemaju, a koje su u saradnji sa Srbijom prepoznale svoj interes.

Mediji su i dalje puni spekulacija, pa i “otkrića” poznatog, poput razdvajanja Ministarstva finansija i privrede. Imena novih “stanara” Nemanjine 11 po najavi prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića biće poznata “u narednim danima”.

Potpredsednica SNS-a i ministarka energetike Zorana Mihajlović, govoreći o tome koliko je realno da neke resore u Vladi vode stranci, kazala je da “vredni, stručni, iskusni, naši ili stranci, moraju imati zajednički imenitelj, a to je da su najsposobniji”.

 

– Slušam ovih dana kritike “zar Srbija nema stručnjake?” – kazala je Zorana Mihajlović. – Nažalost, koliko god bilo obrazovanih, to Srbiji nije dovoljno. Zar nije privilegija raditi sa svetski najboljim i dokazanim stručnjacima, naučiti, i dalje prenositi znanje i iskustva? Kada je reč o ministrima, izuzetno je važno da dobijemo eksperte koji će nam garantovati da ćemo moći da odgovorimo na izazove koji su pred nama, a za koje nismo imali prilike da imamo određeno iskustvo. Zbog toga nam trebaju oni koji su već prošli kroz važne procese i evropskih integracija, ali i sprovođenju reformi širom sveta.

Ona se osvrnula i na činjenicu da je lider SPS-a Ivica Dačić, uz premijersku funkciju, zadržao i poziciju ministra policije.

– Očekivala sam iskren izveštaj o sopstvenom radu, posebno o propustima, pošto niko danas u Srbiji ne može reći da je sve idealno. A ako želite da radite zaista dobro svoj posao ministra, ne možete obavljati više poslova u isto vreme jer je situacija teška i traži da budemo posvećeni danonoćno resoru koji vodimo – rekla je ministarka Mihajlović, uz opasku da se u vlasti još nije razgovaralo “ni o jednom novom ministru, tako da je svako ime koje se pojavi po medijima više plod želja ili opstrukcija”.

D. Milivojević

 


Prirodno je da privreda traži novac

Potpredsednica SNS je navela da su i pre početka rekonstrukcije vođeni razgovori o tome ko bi mogao bolje i efikasnije da radi u određenim ministarstvima, da li je ovakav raspored ministarstava i nadležnosti efikasan i adekvatan, ko bi mogao da predstavlja pojačanje i slično. Ona je rekla da razdvajanje resora, kao u slučaju finansija i privrede, nije bilo pitanje stranke koja ih je vodila, već potrebe da se postigne preglednost u radu i da dva resora koja su jedna drugom konkurencija budu razdvojena.

„Prirodno je da privreda traži novac, a još prirodnije je da buyet pravi često odstupnice od toga. Treba da budu razdvojena, kao što se posebno mora obratiti pažnja na rad Fonda za razvoj, Agencije za privlačenje investicija, Siepa, Agencije za osiguranje depozita, kao Agencije za privredne registre. Čini mi se da ni vlada nije imala dovoljno uvida u njihov rad i mogućnosti”, kazala je Mihajlović.

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>