http://www.dnevnik.rs/sites/default/files/imagecache/Slika-vest/kupovina.jpg

Vreme je za kupovinu udžbenika

Do početka nove školske godine ostalo je još manje od mesec dana i dok roditelji učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole ne moraju da razmišljaju o kupovini udžbenika jer im ih država obezbeđuje besplatno, roditelji starijih osnovnoškolaca za komplet udžbenika treba da izdvoje i više od 10.000 dinara.

S obzirom na to da udžbenički kompleti, bar u nekadašnjem značenju da se može ući u knjižaru i tražiti komplet udžbenika za neki razred, više ne postoje jer i na tržištu udžbenika vlada konkurenicija i postoji više izdavača s odoborenjem Ministarstva prosvete – za koje se nastavnici odlučuju po slobodnoj volji – u knjižare se ulazi sa spiskom po kojem se kupuju školske knjige, a ti spiskovi razlikuju se od škole do škole, kao što se i cene udžbenika razlikuju od izdavača do izdavača.

U odnosu na prošlu godinu, udžbenici su poskupeli oko deset posto, što će pogoditi one roditelje koji su kupovinu ostavili za poslednji momenat, to jest čekaju da svojim đacima torbe napune pred sam početak školske godine. Olakšavajuća okolnost za njih je što im se udžbenici i sada nude na rate. Oni koji su na ovaj trošak mislili ranije pa su udžbenike kupili u pretplati, prošli su jeftinije jer su ih kupili pre poskupljenja, takođe na rate.

I mada već godinama ima ozbiljnu konkurenciju, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva i dalje je najveći snabdevač đaka školskom literaturom. Ta kuća jedina štampa udžbenike za sve predmete i sve razrede osnovne i srednje škole, kao i udžbenike na svim nastavnim jezicima. Osim toga, nudi i udžbenike različitih autora za isti predmet u jednom razredu, a osim svojih, u knjižari u Novom Sadu prodaju i udžbenike izdavačkih kuća „Klet“ i „Freska“…

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>