Avgustovska mala matura – maltretiranje đaka

skola----dru

Neke škole nisu dobile uputstvo prosvetnih vlasti, a u Ministarstvu prosvete je za „Politiku” rečeno da se rezultati mature neće bodovati

Za nepune tri nedelje malu maturu će polagati oko 1.500 osmaka koji u junu nisu izašli na završni ispit iz opravdanih razloga. U junu zbog skandala sa provaljenim testovima, rezultati mature nisu vrednovani, već samo ocene iz osnovne škole. Za „Politiku” su juče u Ministarstvu prosvete saopštili da se ova mala matura neće bodovati da ne bi bilo razlike među učenicima koji su polagali u junu i onih koji izlaze na ispit u avgustu. Ovo objašnjenje nije stiglo do nastavnika sa kojima smo juče razgovarali. Oni pretpostavljaju da će to biti samo formalnost i, dodaju, bespotrebno maltretiranje đaka.

Nakon prvog i drugog upisnog kruga u srednjim školama ostalo je slobodno 12.944 mesta. Republička komisija za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2013/2014. godinu donela je odluku da će učenici koji nisu pristupili polaganju završnog ispita iz opravdanih razloga u junu, imati priliku da pristupe polaganju završnog ispita u ponedeljak i utorak, 26. i 27. avgusta. Prema podacima dobijenim iz školskih uprava, polaganju završnog ispita pristupiće oko 1.500 učenika”, navodi se u zvaničnom dopisu koji smo dobili iz Ministarstva prosvete.

– Do sada nije stigao nikakav dopis povodom mature, mada je neažurnost Ministarstva prosvete uobičajena stvar. Što se nas tiče, popravni se uvek sprovodio po istoj proceduri – kaže Olivera Krupež, nastavnica srpskog jezika u Osnovnoj školi „Milica Pavlović” u Čačku, inače član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Aktiva profesora srpskog jezika i književnosti moravičkog okruga.

Jasmina Stanković, potpredsednica Foruma osnovnih škola Beograda kaže da, koliko je ona shvatila, đaci moraju da izađu na maturu, jer je tako po zakonu, ali da se bodovi neće računati.

– Deca će na neki način raditi bespotreban posao, ali moraju po zakonu. Mada i ovo što se radi nije po zakonu, ovo je neki leks specijalis, koji opet, koliko mi je poznato, vlada nije ni donela – ukazuje Stanković.

Slobodan Malušić, direktor beogradske OŠ „Đuro Daničić”, kaže da pretpostavlja da će se zadaci bodovati, ali da se bodovi neće uzimati u obzir.

Svetozar Kozarov, direktor osnovne škole „Sveti Sava” iz Rumenke i predsednik Aktiva direktora osnovnih škola Novog Sada, ističe da će se držati slova zakona po kojem maturanti moraju da polažu završni ispit kako bi završili osnovnoškolsko obrazovanje.

– Pretpostavljam da će to biti samo formalnost, iako đaci moraju da izađu na polaganje, što znači i da će nastavnici pregledati zadatke. Međutim, činjenica je da dovodimo do apsurda neke stvari, jer je i nula bodova dovoljno da đak položi maturu. Ja sam pitao inspektora šta će biti ukoliko učenik izađe i napiše na testu „Ko vas šiša, neću da odgovaram”, a on mi je odgovorio da je dovoljno da đak napiše ime i prezime, pa da položi maturu – kaže Kozarov.

Prema objašnjenju prosvetnih vlasti, maturu u avgustu će polagati i polaznici projekta „Druga šansa”, kojim se podiže nivo pismenosti u Srbiji i pruža mogućnost odraslima da završe osnovno obrazovanje. Samo učenici koji imaju potvrde lekarske okružne komisije i na osnovnu njihovih preporuka, moći će da se upišu u škole preko broja utvrđenog konkursom.

Izvor Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>