Udar na prodavce diploma i fakultete koji varaju studente

368351_0809a_f

Vlada Srbije će, na predlog njenog prvog potpredsednika Aleksandra Vučića, formirati specijalni tim za borbu protiv korupcije u obrazovanju, na čijem će čelu biti Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost”, saznaje „Blic“.

Spasić je nestranačka ličnost i bivši član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Kada smo ga pozvali, Spasić nije ni potvrdio ni demantovao naše informacije o tome da će biti na čelu tima za borbu protiv korupcije u prosveti, već je samo kratko rekao da „ne želi da komentariše“.

Prema našim saznanjima, ovaj tim bi trebalo da bude formiran u okviru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kada bude imenovan novi ministar, pošto je prethodni ministar Žarko Obradović smenjen.

Naš izvor navodi da je Spasić za vođu tima izabran kao dobar poznavalac prilika u obrazovanju i jer se veoma otvoreno suprotstavlja korupciji u državnim službama. Prema našim informacijama, već je održan prvi sastanak na kome su Vučić i Spasić napravili plan aktivnosti, a Spasić je dobio odrešene ruke da stane na put korupciji u sferi obrazovanja.

Prvi na udaru naći će se, kako saznajemo, neki članovi državne Komisije za akreditaciju visokoškolskih ustanova zbog korupcije i falsifikovanja dokumenata u procesu akreditacije, ali i pojedini članovi Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Osim toga, sve veći broj službenika u državnoj upravi poseduje sumnjive i falsifikovane diplome. Zaposleni u školama najčešće se žale ministarstvu zbog zapošljavanja i otpuštanja nastavnika i direktora škola bez poštovanja procedure, što takođe predstavlja potencijalni izvor korupcije. Studenti navode kao mogućnost za mito polaganje ispita i ocenjivanje.

Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije, potvrdio je nedavno da ministarstvo dobija uglavnom anonimne prijave zbog kupovine radnih mesta u prosveti, ali i primanja mita za upis učenika u srednju školu.

Univerzitetski profesori sve češće prisvajaju autorske tekstove kolega i objavljuju ih kao svoje ili seminarske radove studenata, pokazuju nezavisna istraživanja.
U istraživanju Beogradske otvorene škole, sedam odsto anketiranih studenata Univerziteta u Beogradu izjavilo je da su prisustvovali situaciji u kojoj profesor plagira studenta.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>