DUGA LISTA PREKOBROJNIH

dru-nastavnici_620x0
Spiskovi tehnoloških viškova u četvrtak bi trebalo da stignu školskim upravama. Broj viškova razlikovaće se i od grada do grada. Negde ne manjka dece, pa će svi imati posla
U zbornicama osnovnih i srednjih škola naredne školske godine biće bar 700 novih prekobrojnih nastavnika. I do sada hiljade prosvetara nisu imale pun fond časova, a ove godine još oko 200 neće ubeležiti nijedan čas u rasporedu. Biće ugašen i veliki broj odeljenja širom Srbije.Sa 7.000 đaka manje u prvom razredu srednje škole, kao i mnogobrojnim odeljenjima za zanatlije koja su ostala prazna, problema će biti više u srednjim školama. Mada i osnovne škole upisuje oko 1.500 prvaka manje, pa se i tu prave spiskovi prekobrojnih.

Prema ranijim najavama iz Ministarstva prosvete, već u četvrtak bi trebalo da se zna koliko u školama ima tehnoloških viškova, ali ti podaci, zapravo, neće biti poznati do pred sam početak školske godine. Rok da škole predaju spiskove prekobrojnih školskim uprava, a one proslede Ministarstvu prosvete, jeste 15. avgust, ali će on biti probijen.

- Škole još nisu napravile spiskove, tako da ni mi nemamo precizne podatke. Tek sledeće nedelje znaće se po školskim upravama koliko ima kolega koje su delimično ili u potpunosti ostale bez norme časova – kaže Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika. – Procenjujemo da će oko 200 kolega ostati sasvim bez časova, a još 500 da će delimično biti bez norme. Ali tu je i ogroman problem oko 30.000 ljudi, koji već nemaju pun fond, a tim ni punu platu.

UČITELjI NAJBROJNIJI
Najviše prekobrojnih je u velikim gradovima. Među prosvetarima koji su ostali bez norme, najbrojniji su učitelji, jer se upisuje manji broj odeljenja. Sa smanjenim fondom prošle godine bilo je najviše nastavnika engleskog jezika, fizičkog, muzičkog, geografije i istorije.Broj viškova, dodaje, razlikovaće se i od grada do grada. Negde ne manjka dece, pa će svi imati posla. U Čačku, na primer, u srednjim školama upisano je deset odeljenja manje, što znači da nedostaje 300 đaka u odnosu na prethodnu generaciju, a samim tim i posao za veliki broj nastavnika.

Pravi broj tehnoloških viškova, zapravo, teško je utvrditi. Deset dana pred početak prethodne školske godine pominjalo se skoro 30.000 prosvetara sa nepunim fondom, da bi se do prvog septembra taj broj smanjio, u zvaničnim izjavama predstavnika Ministarstva prosvete, na oko 6.000, a kasnije i na oko 4.000 ljudi. Zvanično je širom Srbije prošlog septembra ugašeno 240 odeljenja.

Izvor: Večernje novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*