Poigravaju se sa sudbinom 3.000 đaka i 700 profesora

368787_skola02rasfoto-goran-srdanov_f

Oko 3.000 đaka dočekaće 1. septembar ne znajući da li su i u koju školu upisani, a više od 700 profesora od ove školske godine ostaće bez punog fonda časova pa će zato s razlogom strahovati za posao zbog toga što su najavljena otpuštanja u prosveti.

Đaci i roditelji nemaju kome da se obrate
Jedan od razloga za to je i obezglavljeno Ministartvo prosvete, tri nedelje pred početak školske godine, pa sindikati nemaju kome da se obrate, niti ima ko da donese odluku o upisu. Ministar Žarko Obradović se od rekonstrukcije ne pojavljuje na poslu za razliku od većine svojih kolega.

Loša upisna politika Ministarstva prosvete dovela je do ukidanja bodovanja male mature, što je uslovilo upis u srednje škole po uspehu iz osnovne škole.

Žarko Obradović, bivši ministar
Protežiranjem gimnazija, ekonomskih i medicinskih škola u odnosu na mašinske, hemijske, tekstilne kožarske i drugih srednjih stručnih škola, za kojim postoji realna potreba na tržištu, ostalo je neformirano više od 250 odeljenja, jer su imali manje od 15 prijavljenih đaka po odeljenju.

- Najugroženiji je trogodišnji obrazovni profil i Ministarstvo bi trebalo da makar ove godine odobri formiranje odeljenja sa najmanje 10 đaka.
U našoj školi imamo jedno neformirano odeljenje – kaže Đurađ Banjac, direktor Elektrotehničke škole “Zemun”.

U Saobraćajno-tehničkoj školi Zemun čak tri odeljenja manje će upisati ove godine.

- Manjak odeljenja neminovno dovodi do tehnoloških viškova, jer nastavnici ne mogu da ispune fond časova. U našoj školi imamo tri odeljenja manje na III stepenu. Nekoliko nastavnika odlazi u penziju, pa ćemo nastavnicima koji ostaju na taj način “popuniti” fond časova. Loša upisna politika dovela je do glorifikovanja nekih zanimanja, dok su auto-mehaničari, lakireri, auto-električari izgubili šansu da uče to što su želeli i sa čim bi našli posao čim završe školu – kaže direktor Radmilo Đoković.

Zanimanja za koja nema interesovanja
- Kožari, tekstilci, brodogradnja, auto-mehaničari, lakireri, auto-električari
Najpopularnije škole
- Gimnazija, medicinska, ekonomska

Za formiranje jednog odeljenja po važećim pravilima minimum je 15 đaka

Poseban zakon ili protest
Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da će tražiti od Ministarstva da se donese “lex specialis” na osnovu koga će moći da se formiraju odeljenja sa manje od 15 đaka. Predlog Foruma srednjih stručnih škola je da se formiraju odeljenja sa osam đaka ili će pozvati roditelje na protest.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>