Škole se otključavaju već u četvrtak

skola2_5

Mada nova školska godina ovog septembra počinje s jednim danom zakašnjenja jer je 1. septembar nedelja, škole će već ove nedelje oživeti. Kolektivni godišnji odmor nastavnicima se završava, te će oni u zbornicama ponovo biti od četvrtka.

Dane do početka školske godine iskoristiće da utvrde školske planove i programe, raspored časova, održe sednice na kojima će trasirati rad u školskoj 2013/14. godini, a naredne nedelje ponovo će ući u učionice oni koji su na kraju prošle školske godine zaključivali jedinice.Naime, i ove godine nastavnici koji su nekog oborili na popravni pre tih ispita održaće pet puta po dva časa pripremne nastave. Posle te nastave na redu su popravni ispiti. U osnovnim školama posle popravnih ispita održaće se i avgustovko polaganje završnog ispita, ali samo za osmake koji u junu iz zdravstevnih razloga nisu izašli na „malu maturu“. S obzirom na to da je, po podacima Ministarstva prosvete, u junu na završni ispit izašlo 98,6 odsto ovogodišnje generacije osmaka, a ima ih 78.000, sva je prilika da će 26. i 27. avgusta, za kada su zakazana testiranja iz maternjeg jezika i matematike, na njima biti oko 1.100 učenika.

Kao i ostatku ovogodišnje generacije osmaka, ni tim učenicima bodovi osvojeni na tim testovima neće se uzimati u obzir pri upisu u srednju školu, ali je neophodno da pristupe ispitu jer je to zakonska obaveza na kraju obaveznog školovanja bez koje ne mogu ni konkurisati za upis u srednju školu. Posle tog ispita petnaestogodišnjaci koji su bili sprečeni da na njega izađu u junu, moći će da se upišu u srednju školu. Za razliku od njihovih vršnjaka koji su u junu konkurisali za upis, ali nisu bili raspoređeni u prvom krugu te su u drugom krugu mogli konkurisati samo u škole u kojima je ostalo slobodnih mesta, učenici koji konkurišu u avgustovskom roku, mogu se upisati i u škole i smerove koji su u julu popunjeni, ali samo ako po osnovu uspeha u osnovnoj školi imaju bodova kao i poslednji upisan u julu. S obzirom na to da je za ovogodišnju generaciju malih maturanata u srednjim školama bilo spremno čak 83.000 mesta, sasvim je sigurno da niko neće ostati neupisan, bilo da želi u odeljenja koja su već popunjena ili u ona u kojima je posle julskog upisa ostalo slobodnih mesta.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*