Zbog duga nastavniku – škola „na doboš”

35835i1pol08

Direktori kažnjavaju nastavnike zbog propusta u radu, nastavnici tvrde da je to samovolja direktora, a inspektori sve pripisuju lošim međuljudskim odnosima

U Stepanovićevu, selu nadomak Novog Sada, pre nekoliko dana održana je javna licitacija pokretne imovine OŠ „Aleksa Šantić”, ali nije bilo zainteresovanih kupaca. Problem u ovoj školi nastao je još pre četiri godine kadaje direktor školenastavnikafizičkogposlaonalekarskipregled, zbogkakoje rekao, zdravstvenihsposobnosti, iprekinuomuradniodnos. Nastavnik je tužio školu zbog otkaza, a sud je presudio da bude vraćen na posao i da mu se na ime neisplaćenih plata isplati 825.000 dinara. Škola je isplatila većinu duga, ali je zbog ostatka oko 2.000 evra ipak otišla „na doboš”. Kada će biti održana sledeća licitacija nismo uspeli da saznamo, jer se u školi, kao i u Mesnoj zajednici niko nije javljao na telefon.

Ovo je jedan od dramatičnih primera poremećenih odnosa u školama u Srbiji, u kojem su, nažalost, deblji kraj izvukli učenici, škola i selo, sa oko dve hiljade stanovnika. Ovakvi slučajevi u srpskoj prosveti su ipak malobrojni, jer se obično problemi između direktora i nastavnika završe oduzimanjem određenog procenta od plate.

A prema podacima inspekcijskog pregleda ustanova Ministarstva prosvete u školskoj 2012/13. godini, od 106.313 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama Srbije, lane su u samo 244 slučaja izrečene disciplinske mere, uglavnom novčane kazne, a u manjem broju i prestanak radnog odnosa.

Direktori tvrde da kaznama pribegavaju u krajnjem slučaju, kada se iscrpu sva upozorenja, razgovori i opomene, nastavnici s druge strane kažu da je problem u samovolji direktora, a prosvetni inspektori najčešće zaključuju da su u pitanju poremećeni ljudski odnosi.

Nastavnici uglavnom nisu raspoloženi da pričaju pod imenom i prezimenom, ali tvrde da nije uvek krivica do kolega, već da tu ima i mnogo neraščišćenih odnosa i osvete. Oni najhrabriji prijavljuju sindikatu, a sindikat prosvetnim vlastima. Kako su za naš list više puta rekli i Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, kao i predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević, prosvetnim vlastima je predato na stotine prijava protiv čelnih ljudi u školama zbog mahinacija sa radnim mestima.

– Nije lako biti direktor, uvek ste između ministarstva, sindikata, nastavnika i roditelja, a danas je najlakše optužiti direktora. Protiv nas su se sad najviše okrenuli sindikalisti i to oni koji bi želeli da budu direktori. A gde su svi oni kada se raspiše konkurs za direktora? – pita Dragan Jovičić, direktor OŠ „Branislav Nušić” u Smederevu, koji je poznat kao čovek „bez dlake na jeziku”.

On je 13 godina direktor i kaže da na sreću do sada nije bio u prilici da teže kažnjava nastavnike. Kada se uoči problem, uvek se prvo razgovara sa nastavnikom, priča se i na nastavničkom veću i tek onda se izriče novčana kazna.

– Najčešći je problem izostanak sa časova, a kazna odbijanje od plate, jer ako se već nagrađuju oni koji dobro rade, logično je da se kazne oni koji imaju propuste – ističe direktor ove smederevske škole. On dodaje da je ovaj posao vrlo zahtevan, da to nije samo sedenje u fotelji, već se vodi računa i o odnosima u kolektivu, hrani, struji, opštini…

– Direktori najčešće izriču kazne nastavnicima zbog propusta u radu, odnosno neizvršavanja obaveza. U mojoj školi nikada nisam imao velikih problema, kao što je slučaj u Stepanovićevu – kaže Svetozar Kozarov, predsednik Aktiva direktora novosadskih osnovnih škola.

Kozarov kaže da su poslednjih godina direktorima dodate i nove dužnosti, a jedna od najzahtevnijih je bodovanje škola zbog kojih se „tresu” i nastavnici i direktori.

– Ja sam direktor 21 godinu i uvek sam sve probleme uspevao da rešim razgovorom i popuštanjem, mada ima direktora koji učestalo kažnjavaju nastavno osoblje. Novčane kazne se izriču kada nastavnik stalno kasni na posao, ne predaje na vreme, ne uradi pripremu, zbog devijantnog ponašanja prema đacima… Imate 2.000 škola, ima svakakvih slučajeva, a najčešće se umeša sindikat i tu onda uvek bude problema – objašnjava Kozarov.

Direktori su u obavezi da posećuju časove i na taj način kontrolišu nastavnike, kako i šta ovi predaju, da li popunjavaju sve rubrike u dnevniku, a takođe su u obavezi i da nastavnika pošalju na pregled ukoliko posumnjaju da postoji neki mentalni problemi.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>