Од септембра око 5.000 запослених у просвети иде у пензију

340416_novi-sad-polaganje-prijemnog01rasfoto-nenad-mihajlovic_f
Ступањем на снагу законских измена, од септембра се ствара могућност за пензионисање око 5.000 људи који раде у просвети, рекао је данас помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић.

Скупштина је крајем јуна усвојила измене Закона о основама система образовања и васпитања по којима „наставнику, васпитачу или стручном сараднику престаје радни однос на крају школске године у којој наврши 40 година стажа осигурања или 65 година жвота и најмање 15 година стажа осигурања“.
То практично значи да ће бити пензионисани сви наставници, васпитачи, педагози, психолози који поменути услов буду испунили до 31. августа, када се званицно завршава ова школска година.
Антонијевић за РТС рекао да су податак о пензионисању више хиљада просветара изнели синдикати и навео да ће листе евентуалних технолошких вишкова на почетку нове школске године бити познате за два дана.
Према процени неких синдиката, око 200 запослених у просвети остаће без посла од септембра, а још око 30.000 људи већ нема пуну норму часова.
Коментаришући захтев синдиката да се због пропуста на малој матури у  средњим стручним сколама формирају одељења са мање од 15 ђака, Антонијевић је рекао да ће тај захтев морати да сачека новог министра просвете, после 27. августа.
„Све процедуре за почетак школске године су у току“, рекао је Антонијевић и навео да у школској 2013/14. неће бити смањења фонда часова, како су то најављивали поједини медији.
Такође, Антонијевић је демантовао да ће бити уведен нов предмет, саобраћајно васпитање, што су наговештавали неки медији.

(Танјуг)

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*