Crni cenovnik korupcije u prosveti: Ispit košta 300 evra, diploma i do 10.000

370057_0809_f

Dvojka na kraju godine, odnosno popravnom ispitu, svedočanstvo srednje škole ili diploma fakulteta, ispit na fakultetu, seminarski, magistarski ili doktorski rad, pa čak i radno mesto u prosveti mogu se kupiti na “crnom tržištu znanja”. Cene se kreću od 50 ili 100 evra za ocenu u školi i fakultetu, do 10.000 evra za diplomu ili radno mesto.


Najjeftinije je seminarski rad, samo 50 evra, a možda i za manje
Procene Ministarstva prosvete pokazuju da je svaka deseta diploma u Srbiji falsifikovana ili nevažeća. Diplome se na crnom tržištu prodaju po ceni od 1.000 pa do 10.000 evra, a u svaku prodaju umešan je neko od zaposlenih u školi ili na fakultetu.

To potvrđuje i prošlogodišnje hapšenje rukovodećih ljudi srednje škole u Smederevu kod kojih je zaplenjeno 500 lažnih diploma vanrednih učenika, a kako je pokazala istraga, prodavali su ih od 1.000 do 3.000 evra. Studenta u Nišu diploma fakulteta koštala je 5.000 evra.

Lažne srednjoškolske diplome češće su od lažnih fakultetskih, a najveći broj dolazi sa fakulteta s velikim brojem upisanih i diplomiranih studenata, budući da je na njima teže uočiti propust.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić ranije je naveo da je Ministarstvo tokom provere 2.000 diploma izdatih u Srbiji za jednu crnogorsku firmu, pronašlo oko deset odsto falsifikata. Diplome su ili falsifikovane ili su izdate od nepriznatih ustanova.


Velimir Tmušić
- Falsifikuju se ne samo diplome visokih škola iz manjih sredina ili privatnih fakulteta već i najuglednijih univerziteta – izjavio je Tmušić.

Doktorski rad se u Srbiji može kupiti za oko 3.000 evra, dok je cena seminarskih i diplomskih oko 50 evra. Ocene u srednjim školama su najmanje 100 evra, a ispit na fakultetu se prođe za 200-300 evra.

- Ukoliko je samo jedna ocena u pitanju, roditelj to, ako može, završava sa nastavnikom. Ako je reč o većem broju jedinica, onda mora da se uključi i direktor, pa je i cena veća. Dešava se da učenici koji se gotovo nisu ni pojavljivali na časovima na kraju dobiju sve dvojke. Cenu ima i veliki broj neopravdanih časova – kaže bivši nastavnik u jednoj beogradskoj srednjoj školi koji je dobio otkaz, kako tvrdi, jer nije pristao na malverzacije i već godinama vodi spor sa školom.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>