Opštine plaćaju đačku užinu, ako imaju para

deca-hrana-ishrana-hamburge_620x0

Stupanjem na snagu zakonskih izmena od nove školske godine đaci u Srbiji mogli bi da imaju besplatnu užinu, ako lokalna samouprava ima novca da to finansira ili ako škola obezbedi donatora.

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonu o osnovnoj školi, koji se primenjuju počev od školske 2013/14. godine, škola u okviru školskog objekta, u saradnji sa savetom roditelja, organizuje ishranu za učenike, rekao je Tanjugu pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević.

Školama se, kako je objasnio Antonijević, daje mogućnost da organizuju đačku kuhinju, a sredstva se obezbeđuju iz budžeta lokalne samouprave ili škola može da nađe donatora, a to mogu da budu i sami roditelji.

To praktično znači da ova novina u zakonu nije obavezna, odnosno da zavisi od toga koliko lokalne samouprave imaju novca i da li škola ima dobrotvora.

Antonijević navodi da su sve odluke u vezi sa jelovnikom, da li će na meniju na primer biti peciva ili kuvano jelo, ostavljene školi i savetu roditelja.

On podseća da najveći broj škola već ima namenske trpezarije i da mogu, u zavisnosti od želja dece i finansijskih sredstva, obezbediti i topli obrok.

„Aktiviranjem đačkih kuhinja moći će da se zaposle novi ljudi, dve do tri servirke, kuvarice“, rekao je pomoćnik ministra prosvete i naveo da i u slučaju da roditelji sami finansiraju užinu, to će biti mnogo manje nego da svakog dana daju deci džeparac za hranu u pekari ili na kiosku.

Iz uprave grada Beograda za sada nema odluke da će grad finansirati đački obrok za svoje školarce.

„Mi u ovom trenutku činimo velike napore u iznalaženju rešenja da finansiramo tekuće obaveze iz domena obrazovanja i dečje zaštite“, rekla je Tanjugu gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić i navela da su odlukom Republike, tekući prihodi Beograda za ovu godinu smanjeni za 6,8 milijardi dinara.

Kako kaže, treba imati u vidu da kvalitetna đačka užina minimalno iznosi oko 220 dinara, a u Beogradu je 125.000 osnovaca.

„Da ne govorimo o kontroli hrane, distributivnim kuhinjama, stručnim licima koja poslužuju, kao i posebnim potrebama pojedine dece“, rekla je Jovčić.

Ona je navela da grad Beograd nastavlja sa obezbeđivanjem besplatnih udžbenika za beogradske osnovce, a da mališani u glavnom gradu, kao i do sada, neće plaćati korišćenje javnog gradskog prevoza i dobiće besplatne Bus plus kartice.

Izvor Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>