Општине плаћају ђачку ужину, ако имају пара

deca-hrana-ishrana-hamburge_620x0

Ступањем на снагу законских измена од нове школске године ђаци у Србији могли би да имају бесплатну ужину, ако локална самоуправа има новца да то финансира или ако школа обезбеди донатора.

Према Закону о основама система образовања и васпитања и Закону о основној школи, који се примењују почев од школске 2013/14. године, школа у оквиру школског објекта, у сарадњи са саветом родитеља, организује исхрану за ученике, рекао је Танјугу помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић.

Школама се, како је објаснио Антонијевић, даје могућност да организују ђачку кухињу, а средства се обезбеђују из буџета локалне самоуправе или школа може да нађе донатора, а то могу да буду и сами родитељи.

То практично значи да ова новина у закону није обавезна, односно да зависи од тога колико локалне самоуправе имају новца и да ли школа има добротвора.

Антонијевић наводи да су све одлуке у вези са јеловником, да ли ће на менију на пример бити пецива или кувано јело, остављене школи и савету родитеља.

Он подсећа да највећи број школа већ има наменске трпезарије и да могу, у зависности од жеља деце и финансијских средства, обезбедити и топли оброк.

„Активирањем ђачких кухиња моћи ће да се запосле нови људи, две до три сервирке, куварице“, рекао је помоћник министра просвете и навео да и у случају да родитељи сами финансирају ужину, то ће бити много мање него да сваког дана дају деци џепарац за храну у пекари или на киоску.

Из управе града Београда за сада нема одлуке да ће град финансирати ђачки оброк за своје школарце.

„Ми у овом тренутку чинимо велике напоре у изналажењу решења да финансирамо текуће обавезе из домена образовања и дечје заштите“, рекла је Танјугу градски секретар за образовање и дечју заштиту Љиљана Јовчић и навела да су одлуком Републике, текући приходи Београда за ову годину смањени за 6,8 милијарди динара.

Како каже, треба имати у виду да квалитетна ђачка ужина минимално износи око 220 динара, а у Београду је 125.000 основаца.

„Да не говоримо о контроли хране, дистрибутивним кухињама, стручним лицима која послужују, као и посебним потребама поједине деце“, рекла је Јовчић.

Она је навела да град Београд наставља са обезбеђивањем бесплатних уџбеника за београдске основце, а да малишани у главном граду, као и до сада, неће плаћати коришћење јавног градског превоза и добиће бесплатне Бус плус картице.

Извор Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>