Do nostrifikovane diplome za 60 dana

d08ddiploma222

Novim zakonom o visokom obrazovanju ubrzaće se i olakšati proces koji je do sada bio mučan, skup, trajao godinama i držao veliki broj mladih dalje od Srbije

Ukoliko poslanici Skupštine Srbije usvojen izmene Zakona o visokom obrazovanju, naši mladi stručnjaci koji su završili visoke škole u inostranstvu i žele da se vrate u Srbiju, u roku od dva do tri meseca imaće odgovor na pitanje da li se njihova strana diploma priznaje ili ne. Iako zvanična statistika govori da se ovaj postupak završava za 50 dana, u praksi se dešavalo da priznavanje strane isprave traje toliko dugo da su mnogi odustali od povratka u Srbiju.

– Na osnovu iskustva naših članova, povratnici se dele na tri grupe: oni koji su pokušali da nostrifikuju dokumenta i odustali posle nekoliko godina, one koji su to uradili za velike pare na privatnom fakultetu i one koji su sve završili preko veze, bez stresa i veoma brzo – kaže Jovana Ružičić, koja je pre 3,5 godine po povratku iz SAD osnovala grupu „Povratnici”, u kojoj je danas 850 uglavnom magistara i doktora nauka sa svih kontinenata i iz svih struka.

Jovana, koja je u svojoj porodici četvrta generacija visokoobrazovanih u inostranstvu i direktorka Centra za mame, pozdravlja najavljene zakonske izmene i nada se da će one biti primenjene i u praksi.

– Promena zakona je bitan korak u privlačenju i zadržavanju naših stručnjaka. Ovo je ujedno i poruka da se znanje ceni i da su ovde dobrodošli mladi i školovani – ističe Ružičićeva, koja je u Americi prvo završila srednju školu, potom novinarstvo i psihologiju i na kraju magistrirala odnose s javnošću.

Prema predlogu izmena zakona, koji je upravo stavljen na javnu raspravu, razlikovaće se akademsko i profesionalno priznavanje diplome – prvo će raditi fakultet u roku od 60 dana, a drugo ENIC/NARIC centar (Nacionalni centar za priznavanje stranih visokoškolskih isprava), koji će biti osnovan u roku od tri meseca od usvajanja novog zakona. Ministar će donositi rešenje o profesionalnom priznavanju diplome u roku od 90 dana od dana prijema urednog zahteva.

Trenutno, celokupan proces priznavanja obavljaju univerziteti koji budući da su jedina za to ovlašćeni, ne podležu strogim pravilima u smislu vremena i troškova priznavanja.

Na ovaj problem već godinama ukazuje i Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI), čiji su članovi nedavno uradili „Komparativnu analizu sistema priznavanja stranih diploma u 10 zemalja sveta” i stavili je na raspolaganje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Po rečima Milutina Stanisavljevića, predsednika OSSI, koji ima diplome Londonskog i Nirnberškog univerziteta, ova organizacija okuplja više od 3.000 mladih iz Srbije, koji studiraju ili su studirali van granica svoje domovine. Mnogi koji po završetku studija žele da se vrate, nailaze na brojne prepreke u priznavanju diploma stečenih i na nekim od najprestižnijih svetskih univerziteta, što predstavlja veliki problem ukoliko pokušaju da se zaposle ili osnuju sopstvenu firmu.

Nataša Kočiš, koja živi u Velikoj Britaniji, nedavno je i u Skupštini Srbije govorila o ovom problemu, u ime 1.600 mladih okupljenih u Srpskom siti-klubu. Njihovi članovi imaju u proseku 30 godina, visoko obrazovanje i govore bar tri jezika.

– Imamo pozitivnih iskustava kada su se naši zahtevi rešavali za četiri do šest meseci, ali ima i onih koji čekaju od dve do 10 godina i još nisu dobili papir koji za njih znači povratak. Problematična je i cena koja na privatnim fakultetima ide i do 2.000 evra, pa ostaje pitanje da li je to za fakultete odličan priliv novca i da li oni zaista žele da se mladi vrate – rekla je Kočiš.

Podacima ovih organizacija suprotstavlja se prorektor Univerziteta u Beogradu profesor dr Miodrag Popović, koji kaže da je od 2009. godine do danas podneto 922 zahteva za priznavanje strane školske isprave radi zapošljavanja i da je odbijeno samo 11!

– Veći procenat odbijenih je kod zahteva za priznavanje diploma radi nastavka školovanja, jer tu imamo dosta studenata iz arapskih zemalja. Međutim, statistika govori da se najveći broj zahteva reši u roku od četiri do šest meseci, a imamo i šest odsto onih čiji se problem reši za manje od dva meseca – istakao je dr Popović.

On priznaje da problema ipak ima, ali samo sa diplomama koje su stečene u Americi i Velikoj Britaniji, što nije karakteristika samo za Srbiju već i za sve druge zemlje, budući da je u ovim državama drastično različit sistem školovanja.

Podaci Univerziteta u Beogradu, recimo, pokazuju da je prosečno trajanje postupka priznavanja strane školske isprave samo 50 dana. Zvanično, najduže se čeka na medicini – 138 dana, a najkraće na fakultetima za sport (tri dana) i fizičku hemiju (pet dana). Najviše zahteva stranih stručnjaka bilo je za priznavanje diploma na Filološkom fakultetu, zatim na ekonomiji i Fakultetu političkih nauka, kao i na medicini i Filozofskom fakultetu.

Izvor Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>