Inspekcija poništava upis 2.000 studenata

262596_tmusicfotonmarkovicf_f

Isturena odeljenja državnih i privatnih fakulteta koja nemaju dozvolu za rad ili nisu ni započela akreditaciju od 15. oktobra biće zatvarana, a upis brucoša na njima biće poništen, najavljuju u prosvetnoj inspekciji.

Procenjuje se da takvih odeljenja ima više od 100 i da ih pohađa oko 20.000 studenata, od čega su najmanje 2.000 brucoši čiji bi upis mogao biti nevažeći.

Primili smo veliki broj prijava o radu divljih, isturenih odeljenja fakulteta i po njima ćemo postupati i krenuti u kontrolu. Vršićemo je na matičnim fakultetima kojima ta odeljenja pripadaju. Najbrže ćemo prekontrolisati upis studenata na prvoj godini i svakome ko se upisao na odeljenje bez dozvole, upis će biti poništen. Teži zadatak biće provera onih na višim godinama, od kojih se verovatno znatan broj prebacivao sa drugih fakulteta – kaže za “Blic” Velimir Tmušić, načelnik republičke prosvetne inspekcije.

Trenutno je akreditovano svega 17 studijskih programa na isturenim odeljenjima. Ona niču velikom brzinom i otvaraju se čak i u onim opštinama koje broje jedva 2.000 stanovnika poput Crne Trave i Guče.

Isturenih odeljenja, između ostalog, ima i u Senti, Pećincima, Dimitrovgradu, Bogatiću, Medveđi, Rumi, Kuli, Loznici, Ljuboviji, Arilju.

Tmušić dodaje da se najviše prijava odnosi na odeljenja iz okoline Beograda. Predavanja uz prisustvo profesora na isturenim odeljenjima su retka s obzirom na to da profesori treba da putuju, pa veći teret održavanja nastave pada na asistente, a ocenjivanje studenata na ovim odeljenjima niko ne kontroliše.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>